Disfunctia erectila( DE ) este o afectiune frecventa dar careia de putine ori ii este acordata atentia necesara. De cele mai multe ori personalul medical nu relationeaza disfunctia erectila cu boala cardiovasculara dar se estimeaza ca reprezinta prima manifestare de afectiune cardiovasculara in mai mult de 30% din pacienti.
Corelatia disfunctiei erectile cu boala cardiaca ischemicaAceasta afectiune a aparatului genital masculin ar trebui sa ridice suspiciuni asupra unei posibile boli coronariene oculte. In studiu au intrat barbati cu boala coronariana asimptomatica. Pacientii au fost supusi la proba de stress, la analiza factorilor de risc , angiografia coronariana iar rezultatele au aratat ca 80% din cazuri prezentau factori de risc, proba de efort a evidentiand ischemia miocardica la mai mult de 50% din participanti. In alte studii incidenta bolii cardiace ischemice asimptomatice a fost mai ridicata la barbati cu o valoare scazuta a fluxului sangvin in arterele carvernoase.
Se considera ca ar exista o corelatie intre DE si ateroscleroza sistemica, aceasta din urma fiind cu atat mai extinsa cu cat DE este mai grava. Studii noi au observat ca magnitudinea leziunilor ateromatoase coronariene se asociaza invers proportional cu functionalitatea sexuala. In acest fel s-a avertizat ca DE se coreleaza cu gravitatea bolii coronariene: de exemplu, pacientii cu leziuni ale unui vas coronarian prezinta o DE mai usoara decat la cei cu leziuni a doua sau trei vase afectate.
Noi studii sustin ca pe langa faptul ca DE prezice boala cardiac ischemica ar anticipa si boala vasculara periferica. Astfel DE nu mai trebuie considerata ca o boala benigna localizata la nivelul organelor genitale masculine ci trebuie interpretata ca un marker al bolii vasculare sistemice.
Cheia in aceasta afectiune o detine (oxidul nitric) NO. Ateroscleroza este cauza cea mai frecventa de DE. Factorii de risc asociati cu aceasta boala ( diabetul, hipertensiunea arteriala, tabagismul si dislipidemia) determina stres oxidativ si lezeaza celulele endoteliale. Acest endoteliu disfunctional genereaza cantitati scazute de NO astfel cantitati insuficiente de guanozin trifosfat se transforma in GMP; rezultatul final este cresterea cantitatii de calciu intracelular ceea ce determina contractia celulelor musculare endoteliale din corpii cavernosi astfel penisul ramanand flasc.
Prezenta bolii cardiovasculare nu reprezinta contraindicatie pentru o viata sexuala normala atata timp cat pacientii sunt tratati corespunzator. Betablocantele si statinele folosite uzual la pacientii cu boala cardiaca pot agrava DE. Eficacitatea acestor medicamente este superioara riscurilor pentru agravarea DE pentru aceasta ultima afectiune folosindu-se medicamente de tipul inhibitorilor de 5 fosfodiesteraza.
In concluzie, disfunctia endoteliului este factorul subiacent comun in DE si in boala cardiaca ischemica. Astfel la toti pacientii care se prezinta cu DE trebuie evaluat riscul cardiovascular. Odata stabilit riscul se iau masurile necesare precum tratamentul farmacologic conventional al DE cu inhibitori de 5 fosfodiesteraza care este eficace la majoritatea pacientilor si sigur din punct de vedere cardiovascular.
Solomon H, DeBusk R, Jackson G
American Heart Journal 150(4):620-626
< Anterior | Urmator > |
---|