MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Gena care ne face sa fim mai precauti

Gena care ne face sa fim mai precauti

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Cat de mult deciziile noastre sunt inflentate de mediul in care traim si cat de mult de predispozitia genetica ? Cercetatorii au descoperit ca o mutatie a unei anumite gene poate avea un efect marcant in deciziile pe care le luam. Aceasta mutatie afecteaza un anumit set de receptori de la nivelul creierului nostru (D2) care sunt responsabili in a ne determina sa invatam din greselile trecutului.

O singura mutatie poate determina daca putem repeta greselile noastre sau nu

Majoritatea oamenilor tind sa invete din greselile lor si sa evite a repeta aceste greseli. Acum cercetatorii au descoperit o mutatie genetica care este se pare, responsabila de decizia de a repeta anumite greseli din trecut.

Dependentii de droguri, alcoolicii si jucatorii infocati de carti sunt mai predispusi in a avea aceasta mutatie, care determina disparitia unor anumiti receptori din creier. Acesti receptori – numiti receptori D2 – sunt activati cand nivelul neurotransmitatorului dopamina scade.

Dopamina este responsabila pentru semnalizarea placerii la nivelul creierului. Dar dopamina ne ajuta si sa invatam. Atunci cand luam o decizie legata de placere, dopamina este un “tratament” chimic, care determina creierul sa repete decizia. In lipsa acestui “tratament” receptorii D2 ar trebui sa incurajeze oamenii sa nu mai repete decizia.

Deci teoria ne spune ca oamenii cu mai putini receptori D2 sunt mai predispusi in a lua aceleasi decizii gresite inca o data.

Pentru a testa cest lucru, Tilmann Klein si Markus Ullsperger de la Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences din Liepzig, Germania au analizat decizile luate de 26 de barbati, in timpul scanarii creierului lor cu ajutorul tehnicii RMN. 12 dintre voluntari aveau mutatia genei pentru un numar scazut de receptori D2. Cercetatorii au ales barbatii deorece nivelul de dopamina la femei se schimba in cursul ciclului menstrual, lucru care ar fi afectat rezultatele studiului.

Voluntarilor li s-a prezentat seturi de cate doua simboluri pe ecranul unui computer, si au fost pusi sa aleaga un singur simbol. Dupa ce au luat o hotarare, pe ecran aparea fie o fata zambitoare fie o fata incruntata, realizand astfel un feed-back pozitiv sau negativ in functie de situatie. Rezultatele nu au fost uniforme: simbolul A (cel mai pozitiv) a fost caracterizat cu o fata zambitoare, in 80% din cazuri, in timp ce simbolul B (cel mai negativ) a fost caracterizat printr-o fata incruntata in 80% din incercari. Alte caractere de la C pana la F au fost caracterizate prin rezultate intre cele doua.

Echipa a testat daca voluntarii au invatat sa aleaga simbolul A – indicand un proces de invatare din experiente pozitive – si sa evite simbolul B – indicand un proces de invatare din experiente negative.

Majoritatea dintre voluntari au invatat sa aleaga simbolul A. Dar barbatii cu mai putini receptori D2 au avut probleme in alegerea simbolului cu feed-back-ul pozitiv.

Decizii complexe

Scanari ale creierului au confirmat regiunile creierului implicate in procesul invatarii din greseli. O zona a creierului numita rostral cingulate zone a fost mai activa in cazul voluntarilor cu un nivel normal de D2 in timpul invatarii, in comparatie cu cei care aveau mutatia ce afecta receptorii D2. O regiune cheie in formarea memoriei, hipotalamusul a fost deasemena mai activa in cazul voluntarilor cu un nivel normal de receptori D2.

Este important sa ne amintim ca deciziile in viata reala sunt bazate pe mai multi factori si nu numai pe raspunsul receptorilor D2, spune Ullsperger. Dar se pare ca au un rol important in capacitatea noastra de a invata din greselile trecutului.

Dezvaluind felul in care deosebim deciziile corecte de cele gresite ar putea explica cum anumite comportamente si dependenta sunt procesate la nivelul creirului, spune Michael Frank, neurocercetator la Universitatea Arizona din Tucson.

Creierul persoanelor cu anumite vicii ar putea fi programat sa nu invete din greseli, spune Frank. Aceste persoane sunt determinate sa simta numai feed-back-ul pozitiv, cum ar fi euforia drogurilor, dar sa ignore consecintele, a mai adaugat el.

Bibliografie: Science

 


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena responsabila de pierderea auzului - identificata
Gena responsabila de cea mai comuna cauza a pierderii auzului in cadrul adultilor, otoscleroza, a fost identificata pentru prima oara, descoperire prezentata la conferinta anuala a „ European Society of Human Genetics”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro