MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Genetica Designer babies - la limita dintre evolutie si problema etica

Designer babies - la limita dintre evolutie si problema etica

Evaluare articol: / 20
Cel mai slabCel mai bun 

designer babiesDesigner babies este una dintre cele mai de succes metode de inginerie genetica, care combinata cu fertilizare in vitro permite o selectie artificiala a unor gene particulare ce vor fi prezente sau absente in genom.

Din  anul 1953 cand Watson si Crick descopereau structura tridimensionala a moleculei de ADN, tehnicile de inginerie genetica au evoluat pana in punctul in care institutele de fertilizare pot programa genetic copii, permitandu-le cuplurilor sa-si scaneze embrionii pentru disfunctii genetice inainte de a-i implanta. Dar tehnicile reproductive cum e cea de  PGD "pre-implantation genetic diagnosis " nu se opresc la scopuri strict medicale, aria procedurilor genetice prelungindu-se si in sfera cosmetica.

In februarie 2009 o clinica de fertilitate din Los Angeles se oferea sa lase parintii sa aleaga culoarea parului si culoarea ochilor pe care le vor avea copiii lor. Demersul nu a fost lipsit de consecinte si, pe 3 martie 2009 din cauza revoltelor publice clinica inchidea programul.

"Designer babies" este termenul colocvial folosit de jurnalisti cu sens peiorativ cu referire la designerii vestimentari. Termenul a fost atribuit la nasterea primului copil pe nume Jessica, al carei sex a fost programat genetic la cererea parintilor intr-o clinica din Fairfax, Virginia. Ceea ce inainte parea de domeniul scenariilor S.F. a devenit posibil : copii care pot fi programati genetic sa nu mosteneasca boli ereditare, sa fie echipati cu gene superioare pentru: inteligenta, frumusete, conditie atletica, anumite tipuri de personalitate si multe altele.

Tehnica designer babies se face in vitro (IVF) unde un ovul este indepartat de ovar cu ajutorul unui ac special. Ovulul este fertilizat in laborator, fertilizare care are loc in momentul patrunderii spermatozoidului. Pe parcursul a doua zile ovulul fertilizat se divide in 8 celule identice (din acest moment se poate vorbi despre un embrion). Geneticienii iau embrionul fertilizat si-l verifica pentru  o gama variata de boli genetice cum ar fi fibroza chistica si sindromul Down. Copii ale ADN-ului de la celulele embrionare sunt verificate cu ajutorul biotehnicii PCR (polymerase chain reaction). Prin utilizarea unei masini secventiale genele cu disfunctii sunt inlocuite cu gene sanatoase.

Un alt caz interesant a fost cel al cuplului Cindy si John Whitley , primul lor copil a murit din cauza unei boli genetice rare - atrofie musculara spinala (boala neuromusculara cu transmitere autosomal recesiva). Analiza genetica a indicat faptul ca sotii Whitley au 1 din 4 sansa de a concepe un copil cu atrofie musculara spinala. Nefiind dispusi sa-si mai asume niciun risc au apelat la tehnica PGD pentru a concepe trei copii perfect sanatosi.

Selectia sexului prin intermediul PGD este insa un proces extrem de costisitor pretul ridicandu-se la $18,400.

Tot in anul 2009 se nastea primul copil programat sa nu mosteneasca gena BRCA1, care transmite pericolul de a face cancer de san, probabilitatea fiind de 85 %.

In multe tari PGD este complet interzisa dar in alte tari precum SUA tehnica este perfect legala si larg raspandita, tara fiind cunoscuta ca fiind liderul mondial in revolutia "designer babies".

Desi exista multi conservatori care se opun vehement tehnicii de programare genetica (PGD) considerand ca ar duce la inechitati in ceea ce priveste rasa umana si ar oferi posibilitatea unor persoane cu situatie financiara foarte buna sa-si programeze copii mai inteligenti, mai frumosi si fara mostenire genetica capabila sa produca in timp disfunctii; exista si multi transumanisti care aduc ca si contraargument faptul ca PGD permite evolutia societatii prin imbunatatirea sanatatii, inteligentei si calitatilor fizice ale indivizilor in virtutea dreptului lor de a dispune de propriul corp si de cel al copiilor lor nenascuti.PGD este considerat dreptul de a alege al fiecaruia, o viziune a viitorului care duce la evolutia societatii producand o rasa umana superioara.

Oponentii dezaproba ideea de avort la care ar conduce acest gen de experimente medicale, experimentele pe embrioni umani fiind considerate la limita dintre etica si stiinta (in acest sens a fost introdus asa-numitul argument Frankenstein care sustine ca cei nascuti prin tehnici de inginerie genetica sunt mai degraba produsul masinilor si nu al fiintelor umane), cu toate ca avorturile sunt dreptul de a alege al fiecaruia iar femeile au dreptul sa-si controleze propriul corp atata vreme cat nimeni nu este ranit si fiecare are acces la informatie, totul facandu-se cu liberul consimtamant al parintilor.


Bibliografie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Designer_baby

Sursa imagine:

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=regulate-designer-babies


Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gena care ne face sa fim mai precauti
Cat de mult deciziile noastre sunt inflentate de mediul in care traim si cat de mult de predispozitia genetica ? Cercetatorii au descoperit ca o mutatie a unei anumite gene poate avea un efect marcant in deciziile pe care le luam. Aceasta mutatie afecteaza un anumit set de receptori de la nivelul creierului nostru (D2) care sunt responsabili in a ne determina sa invatam din greselile trecutului.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro