Datele din experimentele de laborator , efectuate pe soareci si pe celulele umane afectate de cancerul de colon, sugereaza ca antocianii, compusi ce coloreaza in rosu , mov si albastru fructele si legumele, incetinesc apreciabil multiplicarea celulelor canceroase.
Aceste descoperiri ii aduc pe cercetatori cu un pas mai aproape de a afla ce mai exact le ofera fructelor si legumelor proprietatea de a lupta impotriva cancerului.
“ Aceste produse contin mai multi compusi, si abia ne dam seama care sunt cei ce prezinta cele mai bune beneficii pentru sanatate”, spune Monica Giusti, autorul principal al acestui studiu si profesor asistent la Universitatea de Stat din Ohio.
Giusti si colegii sai au descoperit ca in unele cazuri, alterari minore ale structurii moleculare ale antocianilor au facut ca efectul lor impotriva agentilor cancerigeni sa creasca.
In studiile pe celulele umane, cercetatorii au testat efectele anti-cancer ale extractelor bogate in antociani dintr-o varietate de legume si fructe. Plantele studiate au fost alese datorita culorii intense si deci a continutului bogat in antociani.
Oamenii de stiinta au determinat cantitatea de extract necesara, din fiecare planta, pentru a reduce dezvoltarea celulelor umane canceroase la jumatate. Prin alterarea structurii pigmentilor si prin adaugarea unei molecule acide sau de zahar au schimbat activitatea biologica a acestor extracte.
Cercetatorii au adaugat diferite extracte pentru a le gasi pe cele ce contineau celulele canceroase. Au folosit o tehnica analitica numita cromatografie lichida de inalta performanta ( HPLC) pentru a determina structura chimica exacta a fiecarui compus. Au folosit teste biologice pentru a determina numarul de celule canceroase ramase dupa tratamentul cu antociani.
S-a descoperit ca numarul de antociani necesar reducerii cresterii celulelor la jumatate variaza in functie de plante. “ Toate fructele si legumele bogate in antociani contin compusi ce pot incetini inmultirea celulelor canceroase localizate la nivelul colonului, fie in experimentele din laborator, fie in corpul uman”, afirma Giusti.
Rezultatele obtinute sugereaza ca antocianii ar putea proteja de asemenea impotriva anumitor cancere gastrointestinale. Putini antociani sunt absorbiti de fluxul sangvin, insa o proportie mare circula prin tractul gastrointestinal, unde aceste tesuturi absorb compusul. Totusi, Giusti nu recomanda un anumit fruct sau leguma in favoarea altuia.
Impreuna cu echipa, el continua sa studieze cum structura chimica a antocianilor contribuie la o potentiala functionare in parametrii mai buni a organismului, la fel cum schimbari ale acestei structuri ar putea afecta abilitatea corpului de a folosi acesti compusi.
“ In natura exista mai mult de 600 de antociani diferiti. In timp ce concentratia antocianilor in tractul gastrointestinal este afectata in cele din urma de structura lor chimica, abia incepem sa intelegem cum corpul absoarbe si foloseste aceste structuri”
Echipa evalueaza de asemenea cum acesti pigmenti interactioneaza cu alti compusi din mancare, interactii ce ar putea afecta antocianii sau chiar beneficiile acestora asupra sanatatii.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|