Echipa internationala a analizat datele publicate anterior despre beta-caroten, vitamina A, vitamina E, vitamina C si seleniu.
Aceste suplimente sunt folosite drept antioxidanti , pentru a imbunatati sanatatea si pentru a proteja impotriva bolilor cardiace sau a cancerului, prin eliminarea radicalilor liberi ce provoaca “stressul oxidativ”, afectand si omorand celulele. Sunt folosite de asemenea drept produse anti-imbatranire, deoarece se crede ca incetinesc acest proces.
Alte studii au sugerat faptul ca antioxidantii sunt benefici pentru sanatate, in timp ce altele( cele mai multe), au concluzionat ca acestea nu au niciun efect asupra sanatatii si ca, dimpotriva, administrate in cantitati mari, pot fi daunatoare.
In acest studiu , dr. Bjelakovic si colegii au efectuat o meta-analiza asupra cercetarilor publicate inainte de octombrie 2005. Meta-analiza este un mod de a examina studiile publicate anterior, prin comparatie cu un standard de calitate. Studiile ce reusesc sa treaca de acest standard sunt trecute apoi printr-un proces statistic pentru a determina daca acestea pot fi considerate sigure. Pot exista mai multe nivele de examinare, fiecare determinand seturi de dovezi mai evidente si mai de incredere.
Cercetatorii au urmat o metoda stabilita de “ Cochrane Collaboration”, un grup de 6000 de specialisti ce au verificat cazurile biomedicale si alte proiecte de cercetare. Din 815 cazuri clinice, 68 au trecut de primul nivel al calitatii, prezentand insa rezultate neconcludente. Suplimentele s-au dovedit a nu avea niciun efect asupra riscului de deces. Apoi au fost eliminate 21 de cazuri, pastrandu-le doar pe cele lipsite de “interferente”, aceasta reprezentand a doua etapa de calitate standard. La acest nivel al meta-analizei rezultatele au fost diferite.
Analizandu-le separat, oamenii de stiinta au descoperit ca vitamina A creste riscul de moarte cu 16%, beta-carotenul cu 7% si vitamina E cu 4%. Rezultatele pentru vitamina C nu au fost clare, insa din cele mai concludente cazuri a rezultat ca aceasta creste riscul de deces cu 4%, fie singur, fie in combinatie cu alte suplimente nutritive. Datele despre seleniu au aratat ca acesta ar putea reduce riscul de moarte cu 10%, acest lucru nefiind insa important din punct de vedere statistic.
Concluzia studiului este aceea ca beta-carotenul, vitaminele A si E pot creste riscul mortii, insa vitamina C si seleniul necesita investigari ulterioare.
Cercetatorii au subliniat faptul ca studiile au fost efectuate utilizand numai suplimente sintetice. De aceea, observatiile si concluziile nu se pot aplica la antioxidantii naturali, gasiti in fructe si legume. Cea mai buna cale de a ne proteja sanatatea, conform nutritionistilor, este de a lua toate vitaminele de care avem nevoie din hrana.
www.jama.ama-assn.org
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|