Artrita reumatoida (AR) este o boala autoimuna cronica ce se caracterizeaza prin inflamatii la nivelul sinovialei articulatiilor. Ea este si o boala sistemica al carei tratament actual se face cu imunosupresoare (DMARDs – disease-modifying antirheumatic drugs). Scopul principal al acestor medicamente e de a provoca remisia bolii, prin administrarea lor cat mai rapida dupa diagnosticare.
Pacientii diagnosticati cu artrita reumatoida au nevoie de o supraveghere atenta datorita posibilelor complicatii ale bolii sau ale tratamentului uneori foarte agresiv. Prin examinarea incidentei evenimentelor vasculare la pacientii cu AR non-extra-articulara (boala limitata la nivelul articulatiilor afectate) s-a descoperit ca in decurs de 10-20 de ani aproximativ 20% dintre pacienti vor avea cel putin un episod vascular – de exemplu un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral. In schimb, 50% dintre pacientii cu AR extra-articulara (ce se extinde, cu aparitia de noduli sau modificari pulmonare) prezinta aceste episoade mult mai devreme, in primii 10 ani de la diagnosticare.
Alte comorbiditati mai des intalnite in cadrul artritei reumatoide sunt :
- afectiuni ale coloanei vretebrale cervicale;
- afectiuni oculare;
- neoplasme;
- infectii.
Afectiuni ale coloanei cervicale
AR poate duce la instabilitate asimptomatica a coloanei cervicale datorita eroziunii inflamatorii a tesutului sinovial, cu simptome neurologice motorii focale si uneori compresie medulara. Cea mai frecventa anormalitate cervicala din AR este reprezentate de subluxatia atlantoaxiala anterioara, la nivelul articulatiei C1-C2 – 7%, valoare injumatatita practic in cazul tratamentului imunosupresor – 3,4%.
Semnalele de alarma pentru afectarea coloanei includ : durere severa la nivelul gatului, forta diminuata brusc la nivelul extremitatilor superioare si inferioare, parestezii la nivel digital si plantar, functie vezicala deteriorata.
Afectiuni oculare
Cel mai des se intalneste in cazul afectiunilor oculare din AR keratoconjunctivita sicca, ce afecteaza intre 10 si 35% dintre pacienti. Simptomele includ senzatia de uscaciune oculara, de arsuri, senzatia prezentei unui corp strain si descarcari mucoide.
Alte manifestari oculare ale AR includ episclerita, formarea accelerata a cataractei datorita corticosteroizilor administrati, fotofobie, durere, uveita si iritita.
Neoplasme
Pacientii cu AR prezinta un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta boli limfoproliferative, in special limfom difuz cu limfocite B. Imflamatiile cronice ar putea juca un rol in riscul crescut de limfom.
Cancerul pulmonar este de asemenea des intalnit in artrita reumatoida dar riscul legat exclusiv de AR nu poate fi obtinut datorita consumului de tutun si datorita riscului asociat cu acesta.
Cercetatorii au devenit insa ingrijorati de posibila asociere intre antagonistii TNF (tumor necrosis factor) si riscul crescut de limfom, cancer de piele si alte neoplasme, stiindu-se ca acestia sunt folositi pentru a scadea inflamatiile din AR prin inhibarea citokinelor eliberate. TNF este mediatorul esential al inflamatiei din AR, ce stimuleaza cascada inflamatorie ce duce in final la distructie articulara.
Infectii
Riscul unui deces datorita unei infectii este se pare de 6-9 ori mai mare in cazul pacientilor cu artrita reumatoida fata de populatia normala. Factorii de risc pentru infectii cuprind terapia cu corticosteroizi, comorbiditatile, degradarea tegumentelor prin ulcere cutanate sau incizii si operatiile la nivel articular.
Importanta cunoasterii acestor riscuri de aparitie a altor afectiuni legate de artrita reumatoida sau de tratamentul impus de aceasta este evidenta. Calitatea vietii pacientului trebuie mentinuta printr-o monitorizare atenta si prin incercarea de a preveni numeroasele complicatii ce pot aparea de-a lungul tratamentului antiartritic.
Bibliografie
www.medicinenet.com
www.nlm.nih.gov
arthritis.about.com
< Anterior | Urmator > |
---|