MedicalStudent.ro

Wednesday
Dec 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Indicatiile laparoscopiei in infertilitate

Indicatiile laparoscopiei in infertilitate

Evaluare articol: / 10
Cel mai slabCel mai bun 

Infertilitatea este definita ca fiind “imposibilitatea unui cuplu de a procrea, timp de 1 an, avand o viata sexuala normala si fara a utiliza mijloace contraceptive”(American Fertility Association). La nivel mondial, aproximativ 10-15% din cupluri sunt afectate, iar incidenta este in crestere.

Afectiunile care au implicatii in fertilitatea feminina se constituie intr-o patologie complexa care pune probleme de diagnostic si tratament. Conform OMS cele mai frecvente cauze de infertilitate sunt reprezentate de: factorul tubar(36%), disfunctia ovulatorie (33%), endometrioza (3%), factorul uterin (2-3%),un procent de 40% neavand o cauza cunoscuta.

Laparoscopia permite explorarea directa, globala, a organelor genitale interne, avand sensibilitate si specificitate superioare celorlalte metode de explorare. Este prima explorare indicata cand se suspecteaza o salpingita acuta, HSG fiind contraindicata.

Lucrarea este un studiu retrospectiv al unui lot de 150 de paciente internate in Clinica de Obstetrica Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti in perioada 2011-2013, care au fost diagnosticate cu infertilitate si la care s-a practicat laparoscopie exploratorie si, daca a fost cazul, terapeutica .

Dupa preluarea datelor anamnestice, efectuarea investigatiilor hormonale, microbiologice ale sferei urogenitale, evaluarea imagistica (echografie transvaginala+/- histerosalpingografie) si investigarea factorului masculin s-a indicat efectuarea unei laparoscopii in scop diagnostic si dupa caz, terapeutic.

Pacientele au avut o varsta cuprinsa intre 20-41 ani, investigate pentru infertilitate primara 98 de cazuri(65.3%) si infertilitate secundara  52 de cazuri(34.7%).

infertilitate

 Analizand incidenta infertilitatii pe grupe de varsta se observa incidenta crescuta la grupul de varsta 30-35 de ani.
 
analiza pe grupe de varsta
 
In urma laparoscopiilor efectuate au fost evidentiate:aderente viscero-peritoneale(13.6%),sindromul ovarelor polichistice(20.8%), hidrosalpinx bilateral(14.4%), endometrioza(18.4%).
 laparoscopii
 
S-a practicat visceroliza minutioasa(35%) cu eliberarea ovarelor si a trompelor uterine, iar in cazurile cu SOPC a fost practicat drilling-ul ovarian(32.5%),de asemenea,a  fost efectuata excizia endometrioamelor, a focarerelor endometriozice cu ablatia leziunilor superficiale in cazurile de endometrioza peritoneala.
 
Evaluarea tubara este realizata prin vizualizarea peretelui tubar si verificarea permeabilitatii prin Dye-test cu albastru de metilen. In cazurile cu Dye test negativ a fost realizata reconstructia tubara.
 
Verificarea permeabilitatii tubare prin Dye-test-aspect intraoperator
In functie de patologia diagnosticata intraoperator s-a observat o incidenta crescuta a cazurilor de SOP atat in cazul pacientelor cu infertilitate primare,, cat si in cazul celor cu infertilitate secundara.
 
aspect intraoperator
 
Endometrioza poate fi prezenta la 24-50% din femeile cu infertilitate si la 20% din femeile cu sindrom algic pelvin cronic.  Endometrioza si aderentele pevine sunt factori mecanici implicati in infertilitate, desi s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste tratamentul durerii (Al IV-lea Congres de Endometrioza, Quebec , 1996) nu a fost posibila elaborarea unei scheme de tratament pentru infertilitatea consecutiva endometriozei.
 
Focar endometriozic la nivelul peritoneului pelvin -aspect intraoperator
Sindromul ovarelor polichistice este caracterizat printr-o anovulatie cronica, afectand aproximativ 5-10% din femeile aflate la varsta reproductiva. Drilling-ul ovarian utilizat in tratamentul SOP poate reduce utilizarea stimulatorilor de ovulatie si a tratamentelor costisitoare si care necesita timp indelungat. In literatura de specialitate rata sarcinilor obtinute in urma drilling-ului ovarian este de 40-60%.

Sindromul Ovarelor polichistice-aspect intraoperator
Drilling Ovarian-aspect intraoperator
 
Examenul laparoscopic poate identifica leziunile discrete mai ales in unele infectii inexplicabile , obiectivele tratamentului laparoscopic fiind:
-    Distrugerea implantelor endometriozice
-    Identificarea leziunilor discrete(infertilitate “inexplicabila”)
-    Reconstructie tubara
-    Drilling ovarian
-    Eliberarea aderentelor si restabilirea anatomiei pelvine normale.
 
Analiza statistica a observat ca:exista o incidenta crescuta a infertilitatii in grupul de varsta 35-40 ani, cele mai frecvente patologii intalnite au fost: aderentele viscero-peritoneale, implanturile endometriozice si obstructia tubara bilaterala, abordul laparoscopic este singurul care asigura in acelasi timp o sedinta operatorie diagnostica dar si terapeutica in caz de necesitate.

In cadrul infertilitatii laparoscopia este o metoda cu sensibilitate si specificitate superioare, fiind complementara celorlalte metode de explorare.

 
  Bibliografie:
1.Vartej Petrache,Vartej Ioana, Poiana Catalina, Ginecologie endocrinologica, Bucuresti, Editura All, 2014.
2.Vartej Petrache, Ginecologie, Bucuresti, Editura All,2008.
3. www.who.int/rhl/gynaecology/en/
4.Novak's textbook of gynaecology
5. Vegheş Simona, Modern approaches in tubo-ovarin infertility, Iasi, Editura Gr.T.Popa, 2006.
 
 
   

Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Impingmentul subacromial. Terapia artroscopica
Impingmentul subacromial este un sindrom produs de ingustrea spatiului subacromial prin blocarea sau inhibarea miscarilor coafei rotatorii sub acromion si inflamarea cronica a bursei subacromiale.

In general este vorba de un blocaj mecanic datorat de osteofiti si de artroza articulatiei acromio-claviculare. Prin stimulare cronica a bursei se produce o inflamatie locala insotita de obicei de dureri. Coafa rotatorilor are in permanenta de suferit iar la orice miscare, dar in special in abductia bratului apar dureri mari care in timp duc la micsorarea gradului de miscare a umarului. Studii recente au demonstrat ca astfel de simptome pot duce in final la rupturi degenerative ale coafei rotatorii sau chiar rupturi acute.
 

Sunt mai multe teorii care explica instalarea impingmentului subacromial, doua din cele mai cunoscute fiind: artroza primara a articulatiei acromio-claviculare cu formare de osteofiti si inflamatie cronica ori dobandirea unui deficit functional al coafei rotatorii care in timp duce la decentrarea capului humeral in glena. De obicei este o combinatie de cauze.

Un deficit functional al coafei rotatorii duce la pozitionarea inalta a capului humeral cu ingustarea spatiului subacromial, avand consecinta directa ‘strangularea’ coafei, cel mai probabil tendonului M. supraspinatus  care de obicei are cel mai mult de suferit. Ori apar defecte degenerative ori rupturi complexe care la randul lor conduc la ascensionarea si decentrarea capului humeral. Apare apoi un disbalans intre toti muschii umarului iar cel mai puternic muschi, M. deltoideus, va grabi cercul vicios mai sus descris. 

Diagnosticul este unul clinic. Orice tanar chirurg ar trebui sa ‘ghiceasca’ un astfel de diagnostic in cateva secunde. Tipic este abductia dureroasa a bratului, dureri insuportabile instalandu-se de la 60°. Descrierea clinica este de ‘painful arc’ in abductie. Durerile sunt accentuate si de rotatia interna. Alte teste specifice pentru examenul clinic sunt Neer si Hawkins.

Terapia este de doua feluri, conservativ-ortopedic si operativ. Tratamentul conservativ prespune combinarea de tratament antiflogistic, analgetic cu fizioterapia. Fizioterapia prespune intarirea muschilor care centreaza si coboara capul humeral. Local se pot injecta diverse preparate analgetice si antiinflamatoare combinate cu terapie orala.

Terapia chirurgicala este indicata numai dupa ce s-au incercat toate cele de mai sus. Drumul cel mai rapid catre vindecare este desigur chirurgia artroscopica, dar este bine de recomandat numai cand pacientul a incercat macar fizioterapia pentru mai multe luni. 

Artroscopia umaruluieste o metoda excelenta dar mai ales eleganta pentru tratarea impingmentului subacromial. Se incepe practic cu diagnosticul artroscopic al articulatiei glenohumerale pentru a se exclude patologii conexe. Dupa efectuarea unui examen artroscopic diferential riguros, se trece trocarul posterior direct subacromial. Initial, chirurgul nu va vedea nimic pe monitor datorita inflamatiei bursei. Prin portalul anterolateral se introduce subacromial electrocauterul artroscopic cu care se va inciza si exciza bursa subacromiala. Prin miscari controlate se va ‘arde’ bursa complet lasand o vedere libera subacromiala, deasupra coafei rotatorilor. Astfel se poate inspecta configuratia acromionului (de citit clasificarea Bigliani) si se pot documenta osteofitii.
Cu un Shaver sau Acromionizer se poate ‘subtia’ partea inferioara a acromionului si se pot rezeca osteofiti. Excizarea completa a articulatiei acromio-claviculare sau rezectia laterala a claviculei sunt indicatii extreme si nu se mai practica atat de des ca acum 10 ani.
 

Postoperativ, pacientul trebuie sa exerseze intensiv pentru a evita capsulita adeziva sau redoarea de umar. Spatiul subacromial a fost decomprimat, bursa excizata iar miscarea normala a umarului a fost normalizata intraoperativ. Rezultatele finale tin pana la urma de complianta pacientului si de cat este de dedicat exercitiilor recomandate de ortoped si fizioterapeut.
 
Pentru a afla mai multe despre chirurgia umarului si tehnica chirurgicala numita artroscopia umarului, va invit pe pagina: www.drandreipopescu.com 

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro