Impingmentul subacromial este un sindrom produs de ingustrea spatiului subacromial prin blocarea sau inhibarea miscarilor coafei rotatorii sub acromion si inflamarea cronica a bursei subacromiale.
In general este vorba de un blocaj mecanic datorat de osteofiti si de artroza articulatiei acromio-claviculare. Prin stimulare cronica a bursei se produce o inflamatie locala insotita de obicei de dureri. Coafa rotatorilor are in permanenta de suferit iar la orice miscare, dar in special in abductia bratului apar dureri mari care in timp duc la micsorarea gradului de miscare a umarului. Studii recente au demonstrat ca astfel de simptome pot duce in final la rupturi degenerative ale coafei rotatorii sau chiar rupturi acute.
Sunt mai multe teorii care explica instalarea impingmentului subacromial, doua din cele mai cunoscute fiind: artroza primara a articulatiei acromio-claviculare cu formare de osteofiti si inflamatie cronica ori dobandirea unui deficit functional al coafei rotatorii care in timp duce la decentrarea capului humeral in glena. De obicei este o combinatie de cauze.
Un deficit functional al coafei rotatorii duce la pozitionarea inalta a capului humeral cu ingustarea spatiului subacromial, avand consecinta directa ‘strangularea’ coafei, cel mai probabil tendonului M. supraspinatus care de obicei are cel mai mult de suferit. Ori apar defecte degenerative ori rupturi complexe care la randul lor conduc la ascensionarea si decentrarea capului humeral. Apare apoi un disbalans intre toti muschii umarului iar cel mai puternic muschi, M. deltoideus, va grabi cercul vicios mai sus descris.
Diagnosticul este unul clinic. Orice tanar chirurg ar trebui sa ‘ghiceasca’ un astfel de diagnostic in cateva secunde. Tipic este abductia dureroasa a bratului, dureri insuportabile instalandu-se de la 60°. Descrierea clinica este de ‘painful arc’ in abductie. Durerile sunt accentuate si de rotatia interna. Alte teste specifice pentru examenul clinic sunt Neer si Hawkins.
Terapia este de doua feluri, conservativ-ortopedic si operativ. Tratamentul conservativ prespune combinarea de tratament antiflogistic, analgetic cu fizioterapia. Fizioterapia prespune intarirea muschilor care centreaza si coboara capul humeral. Local se pot injecta diverse preparate analgetice si antiinflamatoare combinate cu terapie orala.
Terapia chirurgicala este indicata numai dupa ce s-au incercat toate cele de mai sus. Drumul cel mai rapid catre vindecare este desigur chirurgia artroscopica, dar este bine de recomandat numai cand pacientul a incercat macar fizioterapia pentru mai multe luni.
Artroscopia umaruluieste o metoda excelenta dar mai ales eleganta pentru tratarea impingmentului subacromial. Se incepe practic cu diagnosticul artroscopic al articulatiei glenohumerale pentru a se exclude patologii conexe. Dupa efectuarea unui examen artroscopic diferential riguros, se trece trocarul posterior direct subacromial. Initial, chirurgul nu va vedea nimic pe monitor datorita inflamatiei bursei. Prin portalul anterolateral se introduce subacromial electrocauterul artroscopic cu care se va inciza si exciza bursa subacromiala. Prin miscari controlate se va ‘arde’ bursa complet lasand o vedere libera subacromiala, deasupra coafei rotatorilor. Astfel se poate inspecta configuratia acromionului (de citit clasificarea Bigliani) si se pot documenta osteofitii.
Cu un Shaver sau Acromionizer se poate ‘subtia’ partea inferioara a acromionului si se pot rezeca osteofiti. Excizarea completa a articulatiei acromio-claviculare sau rezectia laterala a claviculei sunt indicatii extreme si nu se mai practica atat de des ca acum 10 ani.
Postoperativ, pacientul trebuie sa exerseze intensiv pentru a evita capsulita adeziva sau redoarea de umar. Spatiul subacromial a fost decomprimat, bursa excizata iar miscarea normala a umarului a fost normalizata intraoperativ. Rezultatele finale tin pana la urma de complianta pacientului si de cat este de dedicat exercitiilor recomandate de ortoped si fizioterapeut.
Pentru a afla mai multe despre chirurgia umarului si tehnica chirurgicala numita artroscopia umarului, va invit pe pagina: www.drandreipopescu.com
< Anterior | Urmator > |
---|