MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Cazuri clinice Prezentare caz 7

Prezentare caz 7

Evaluare articol: / 21
Cel mai slabCel mai bun 

Pacientul, in varsta de 40 de ani, fumator, se prezinta la Urgenta pentru discomfort toracic si o stare de slabiciune generalizata. Cu ceva timp in urma a remarcat o formatiune la nivelul peretului toracic stang care a crescut in dimensiuni in ultimele 3 luni. Recent a aparut parestezie la nivelul pielii care acopera masa tumorala, pacientul mentionand faptul ca a scazut si gradul de mobilizare al umarului sau stang.

Barbatul este cunoscut ca fiind alcoolic, are o dentitie precara si acuza aparitia frecventa a unor abcese dentare, utimul din acesta aparand cu 2 luni in urma si remitandu-se spontan.

In ultimul an el reclama o tuse seaca, neproductiva, insotita noaptea de transpiratii. De asemenea, pacientul a pierdut in greutate in ultimele 4 saptamani. Intre antecedentele sale ar mai fi de mentionat o bronsita astmatiforma in copilarie.
La examenul fizic pacientul este afebril, cu semne vitale stabile. Formatiunea toracica are aproximativ 6 cm, este localizata in jurul mamelonului stang, este ferma, imobila si nedureroasa la palpare. Pielea adiacenta nu prezinta nicio modificare din punctul de vedere al aspectului.

Examenul pulmonar nu releva nimic patologic, asemenea celui cardiovascular.

 

RX
Formatiune pleurala stanga

 

 

Extensia masei pleurale stangi la CT

 
Formatiune extinsa in parenchimul pulmonar,insotita de adenopatie

Evidentierea reactiei periostului costal

Radiografia toracelui anterior si cea laterala evidentiaza o formatiune opaca in plamanul stang, cu extindere pleurala, cu ingrosarea apicala a pleurei si o zona cicatriceala in lobul superior. La computer tomograf se poate vizualiza de asemenea aceasta formatiune si extinderea si dimensiunile ei (10.8X4.1 cm). Mai mult decat atat, se sesizeaza o ingrosare a periostului coastelor adiacente. RMN-ul cu contrast aduce in atentia medicilor adenopatia supraclaviculara stanga si subliniaza extinderea pana la nivelul pectoralului mare a formatiunii, respectiv in profunzimea parenchimului pulmonar.

La momentul finalizarii investigatiilor cel mai probabil diagnostic a fost considerat neoplasmul (sarcom, cancer pulmonar, mezoteliom, limfom sau osteosarcom).

Pentru realizarea diagnosticului diferential medicii au efectuat o biopsie care surprinzator nu a evidentiat diviziuni celulare aberante, in schimb a adus diagnosticul prin relevarea inflamatiei cronice si a tesutului de granulatie care continea Actinomyces. Acesta a fost confirmat prin coloratii PAS, Gomori si Gram.

Tratamentul cu penicilina G injectabila a fost imediat demarat (4 milioane de unitati la 4 ore timp de 6 saptamani). La momentul respectiv s-a stabilit refacerea CT-ului dupa 4 saptamani deoarece este cunoscut faptul ca in mod frecvent actinomicoza este cantonata pe tesuturi maligne.

Cazul pacientului insa a fost unul fericit, la 3 luni de la diagnosticare formatiunea toracica s-a remis complet.

 

Infiltrat neutrofilic in jurul coloniilor de actinomyces.

 
Bacterii filamentoase, ramificate (coloratii GMS)

Actinomicoza este o afectiune cronica supurativa granulomatoasa, cauzata de specii din familia Actinomyces, cel mai frecvent de A. israeli. Localizarea cea mai des intalnita este cea cervicofaciala, insa cea toracica nu este deloc de ignorat.
Incidenta sa in randul persoanelor imunosupresate este mai ridicata decat la cele normale. Intre semnele si simptomele bolii de mentionat sunt pierderea in greutate, cvasiconstant intalnita, febra, uneori, si in functie de localizare extinderea in tesuturile adiacente.

Actinomicoza poate aparea in orofaringe, motiv pentru care persoanele edentate sunt mai susceptibile la infectie.

Boala este subapreciata si diagnosticata dificil deoarece este relativ rar intalnita. De asemenea aspectul sau radiologic foarte asemanator cu al tesuturilor maligne impun biopsia ca metoda principala de diagnostic diferential.

Modificarile analizelor de laborator care o insotesc sunt de asemenea nespecifice. Se poate gasi o leucocitoza medie sau markeri inflamatori precum CRP ridicati, insa investigatiile suplimentare sunt absolut necesare.

Din fericire tratamentul de electie pentru actinomicoza este penicilina intravenoasa pentru 2-6 saptamani, sau, ca substiuent pentru pacientii alergici la penicilina, se utilizeaza amoxicilina vreme de 6-12 luni. Interventia chirurgicala se efectueaza numai in cazurile unor complicatii precum fistulizarea sau empiemul.

www.ctsnet.org (Autori : James Mykytenko, MD, Sreenath Reddy, MD, MBA, Jodi Lackey, PA, James Little, MD and Panagiotis N. Symbas, MD)

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro