Anamneza
Pacienta in varsta de 63 de ani se prezinta la spital pentru dispnee progresiva, aparuta cu o saptamana in urma. Dispneea cu ortopnee nu e insotita de durere precordiala, tuse, palpitatii sau febra. Din antecedentele personale patologice reiese faptul ca pacienta se stie cu hipertensiune arteriala, in tratament cu Amlodipia 10 mg pe zi si Propranolol 40 mg. Pacienta este fumatoare «din tinerete», consumul de alcool si droguri fiind negat. Antecedentele heredo-colaterale sunt nesemnificative.
Examenul obiectiv
Examenul fizic al pacientei evidentiaza diminuarea murmurului vezicular bilateral, dar mai semnificativ pe partea dreapta, diminuarea insotita si de reducerea transmiterii vibratiilor vocale in aceeasi arie.
La percutie se observa matitate in regiunile infrascapulare si bazal drept..
Diagnosticul prezumtiv: Efuzie pleurala
Rezultatele investigatiilor
Radiografia pulmonara a confirmat existenta revarsatului pleural drept.
Explorarea paraclinica a functiilor hepatice a indicat hipoalbuminemie si hiperblirubinemie, cu bilirubina totala 3 si cea directa 2,5.
De asemenea INR-ul a fost ridicat, avand o valoare de 1,8. Amanuntindu-se investigatiile in acest sens, s-a efectuat si aPTT-ul si PT a caror valori au fost normale.
Transaminezele si restul investigatiilor au fost in parametrii normali.
Cauza revarsatului pleural nefiind identificata s-au continuat investigatiile in sensul efectuarii unui examen CT toracic si abdominal. Pacientei i s-au administrat diuretice si a fost supusa unei diete hiposodate.
Rezultatele explorarilor suplimentare a fost surprinzator. CT-ul a evidentiat modificari hepatice sugestive pentru ciroza, diagnostic confirmat de biopsia hepatica.
Investigarea cauzei cirozei
Markerii serologici pentru hepatita virala au fost negativi. Asemenea si testele pentru hepatita autoimuna. Nici deficienta de alfa-1-antitripsina, hemocromatoza sau boala Wilson nu a fost confirmata.
Nivelul alfafetoproteinei s-a dovedit a fi in parametrii normali.
Explorarea lipidelor a evidentiat nivele crescute ale coleseterolului total, 280 mg/dl, cu LDL-cho de asemenea crescute.
Aceste ultime investigatii au pus diagnosticul ciroza cu steatoza hepatica de cauza non-alcoolica.
Tratament
Ca prima intentie s-a realizat drenarea lichidului pleural prin toracocenteza.
Analizarea acestuia a avut drept rezultate:
Evolutie
Evacuarea lichidului pleural nu s-a dovedit a fi eficienta, dat fiind faptul ca in ciuda masurilor terapeutice acesta s-a refacut in scurt timp.
Hidrotoraxul de cauza hepatica este cel mai probabil diagnostic la un pacient cu ciroza cu transudat pleural repetat. Efuziunea pleurala nu este o complicatie frecventa a cirozei, in aceasta nu trebuie pierduta din vedere, in special la pacientii cu etiologii mai putin frecvente ale bolii.
La pacienta prezentata s-a realizat pleurodeza chimica cu talc pentru evitarea refacerii cvasipermanente a lichidului pleural.
Hidrotoraxul hepatic este o afectiune care apare la doar 4-6% dintre pacientii cu ciroza. Transudatul pleural se formeaza in absenta ascitei sau a altor semen de hipertensiune portala. O alta categorie de pacienti la care acesta poate aparea sunt cei cu inteventii chirurgicale in sfera abdominala, in special cele ce intereseaza hilul hepatic. Cel mai frecvent aceasta entitate patologica se asociaza cu defecte in structura parietala a ductului toracic sau cu persistenta unor defecte diafragmatice.
Prognosticul pentru pacientii cu hidrotorax de cauza hepatica este foarte rezervat, singurul tratament viabil fiind reprezentat pe termen lung de transplantul hepatic.
www.health.harvard.edu/ www.ikp.unibe.ch/lab2/hydrothorax.htmwww3.interscience.wiley.com/journalAuthor: M. Auron, M.D, Department of Hospital Medicine, Cleveland Clinic< Anterior | Urmator > |
---|