Un batran care sufera de 30 de ani de diabet de tip II se prezinta la doctor, acuzand dificultati in timpul vizionarii TV
1.Ce intrebari trebuie puse pacientului si de ce?
Simptomele cataractei progresive sunt specifice, incluzand halouri in jurul obiectelor stralucitoare, luminoase, senzatie asemanatoare cu privirea fixa intr-un far de masina.De obicei aparitia cataractei se face progresiv si destul de incet dar sunt cazuri in care pacientii acuza dereglari bruste, spontane de vedere. Maculopatia poate determina o pierdere progresiva sau brusca a vederii la nivelul unui singur ochi, pe cand un accident vascular la acest nivel, corelat cu diabetul de tip II progresiv, determina pierderea imediata a vederii si fara simptome dureroase. De multe ori , pacientii nu sunt constienti de pierderea vederii la unul din ochi , daca in acelasi timp, celalat compenseaza acest deficit. Pierderea acuratetii vizuale din cauza controlului slab al glicemiei( asociat de multe ori cu dificultati in vedera la distanta si citit) poate afecta ambii ochi si poate alterna cu perioade de vedere normala. De-a lungul perioadei de tratament , pacientii ar trebui sa fie atentionati in privinta unor controale riguroase oculare, punandu-se accent pe o reteta competenta in ceea ce priveste dioptria lentilelor asociate bolii.
2. Ce investigatii ceri sa fie facute?
In majoritatea cazurilor, o anamneza amanuntita in ceea ce priveste istoricul bolii si un examen obiectiv atent, sunt de ajuns.
3.Ce investigatii vei face pana la urma?
Acuitatea vizuala ar trebui testata, iar daca este necesar, corectarea dioptriei folosita pana la ora controlului prezent. Examinarea fundului de ochi (sol de 1% tropicamida) este obligatoriu. ATENTIE: Astfel se va detecta o posibila cataracta, prin metoda „reflexului la culoarea rosie" , si alte posibile anormalitati la nivelul retinei prin vizualizare directa, incluzand cele caracteristice diabetului. In mod normal, examenul binocular microscopic ar trebui savarsit, pentru o detectare mai usoara a edemului macular. Imagini tomografice sunt folositoare.
4.Diagnostic diferential cu alte boli, inrudite cu diabetul.
Posibilitatile majore sunt:
-CATARACTA
-RETINOPATIE DIABETICA (mai de graba maculopatie decat retinopatie proliferativa)
-MODIFICARI LA NIVELUL GLUCOZEI SANGVINE , CARE DUC LA ALTERARI VASCULARE
-OCLUZIE ARTERIALA LA NIVELUL GLOBULUI OCULAR
< Anterior | Urmator > |
---|