Rezultatele noilor cercetari, publicate in editia online a revistei BMC Public Health, arata ca pestele de Nil numit tilapia este o arma importanta in lupta impotriva tantarilor care transmit malaria.
Annabel Howard si Fracois Omlin, de la Centrul International pentru Fiziologie si Ecologie din Nairobi, Kenya, au dus tilapia de Nil (Oreochromis niloticus L.) in lacuri abandonate din vestul Keniei. Studiul, finantat de Guvernul Finlandei, de Fundatia BioVision din Elvetia si de Fundatia pentru Mediu Toyota, a monitorizat ecosistemul lacurilor, comparand lacul ale carei specii au fost reintegrate in mediu cu un lac de control din apropiere.Dupa 15 saptamani, pestii au redus numarul de Anopheles gambiae si Anopheles funestus, principalii vectori ai malariei din zona, cu 94 de procente. Pestii au decimat de asemenea trei sferturi din larvele tantarilor.
Descoperirile prezinta o situatie din care toata lumea are de castigat. Oamenii pot acum folosi pestii pentru a limita numarul tantarilor si au totodata o sursa de hrana si de venit. "Pestele O. niloticus este eficient in reducerea populatiei imature de tantari si este posibil sa avem rezultate notabile si asupra populatiei adulte din regiune." spune Howard. Aceasta metoda de control pare a avea rezultate, intrucat odata cu dezvoltarea pestilor in acest mediu, se asigura o populatie permanenta de pesti. Autorii mai subliniaza si beneficiile articolului lor.
Sunt inregistrate peste 2000 de cazuri de malarie la copii in fiecare an in Districtul Central Kisii, unde autorii si-au desfasurat studiul. A existat inca din 1917 presupunerea ca acesti pesti pot ajuta in ceea ce priveste tantarii, dar este pentru prima data cand se publica date detailate despre modul in care pot fi folositi in controlul tantarilor.
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|