MedicalStudent.ro

Monday
Nov 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Pestele care a invins malaria

Pestele care a invins malaria

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Rezultatele noilor cercetari, publicate in editia online a revistei BMC Public Health, arata ca pestele de Nil numit tilapia este o arma importanta in lupta impotriva tantarilor care transmit malaria.

Annabel Howard si Fracois Omlin, de la Centrul International pentru Fiziologie si Ecologie din Nairobi, Kenya, au dus tilapia de Nil (Oreochromis niloticus L.) in lacuri abandonate din vestul Keniei. Studiul, finantat de Guvernul Finlandei, de Fundatia BioVision din Elvetia si de Fundatia pentru Mediu Toyota, a monitorizat ecosistemul lacurilor, comparand lacul ale carei specii au fost reintegrate in mediu cu un lac de control din apropiere.

Dupa 15 saptamani, pestii au redus numarul de Anopheles gambiae si Anopheles funestus, principalii vectori ai malariei din zona, cu 94 de procente. Pestii au decimat de asemenea trei sferturi din larvele tantarilor.

Descoperirile prezinta o situatie din care toata lumea are de castigat. Oamenii pot acum folosi pestii pentru a limita numarul tantarilor si au totodata o sursa de hrana si de venit. "Pestele O. niloticus este eficient in reducerea populatiei imature de tantari si este posibil sa avem rezultate notabile si asupra populatiei adulte din regiune." spune Howard. Aceasta metoda de control pare a avea rezultate, intrucat odata cu dezvoltarea pestilor in acest mediu, se asigura o populatie permanenta de pesti. Autorii mai subliniaza si beneficiile articolului lor.

Sunt inregistrate peste 2000 de cazuri de malarie la copii in fiecare an in Districtul Central Kisii, unde autorii si-au desfasurat studiul. A existat inca din 1917 presupunerea ca acesti pesti pot ajuta in ceea ce priveste tantarii, dar este pentru prima data cand se publica date detailate despre modul in care pot fi folositi in controlul tantarilor.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

"Simturile" bacteriilor
Simturile oamenilor sunt foarte dezvoltate deoarece aproape fiecarei celule nervoase ii corespunde un receptor ce poate detecta stimulii din mediul extern, ce sunt trimisi apoi la creier unde sunt analizati, in final elaborandu-se un mesaj in legatura cu informatia receptionata. Oamenii de stiinta si-au pus insa intrebarea cum un organism unicelular, ca o bacterie, este capabil sa detecteze modificari ale concentratiei moleculare de 0,1%?
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro