Plasmodium falciparum este resposabil de cele mai severe forme de malarie intalnite la om. Invadarea globulelor rosii sangvine este un pas esential in complexul ciclu de viata al acestui parazit. In timpul invadarii, P. falciparum, care pare sa fie in stadiu de merozoit, este expus la anticorpii sistemului imun.
Prin urmare, proteinele merozoitului care interactioneaza cu hematiile sunt un posibil punct slab, si deci o tinta clara pentru vaccinuri. Alfred Cort's, un cercetator de la ICREA care lucreaza la IRB Barcelona si expert in parazitologie moleculara, impreuna cu cercetatori de la Institutul National de Cercetare Medicala din Londra, a descoperit ca parazitul are capacitatea de a activa sau inhiba exprimarea unor proteine pe care le foloseste pentru a intra in hematiile victimei.Cercetatorii sunt de parere ca aceasta abilitate face parazitul mult mai adaptabil in incercarea de a ataca celulele.
Se stiu 30 de gene implicate in acest proces al invaziei celulelor. Acum, cercetatorii au descoperit ca P. falciparum poate activa si inhiba exprimarea a 7 dintre aceste gene (si deci si proteinele care le corespund) fara a compromite abilitatea de a patrunde in hematii normale sau modificate. Dupa cum sustine Cort's, acest lucru sugereaza ca variabilitatea expresiei acestor gene poate ajuta parazitul sa scape de raspunsurile imune ale organismului, desi acest lucru trebuie confirmat.
Cercetatorii au descoperit ca mecanismul care inhiba aceste gene este situat la nivel epigenetic, adica parazitul nu mai exprima anumite anumite gene, dar nu isi modifica informatia genetica, si ca acest mecanism este flexibil, adaptabil si usor reversibil. Asta inseamna ca parazitul poate ajunge sa exprime din nou genele inhibate relativ usor in timpul infectarii unui individ si sa inhibe alte gene la un alt individ, explica Cort's.
"Este vorba de un sistem de adaptare foarte complex si sarcina noastra este sa descoperim cum functioneaza acesta la nivel molecular. Trebuie sa ne dam seama care modificari specifice genetice sunt relationate cu activarea sau inhibarea genelor." Un alt obiectiv imediat este sa descoperim cate dintre cele 30 de gene implicate in invazia hematiilor sunt active la parazitii aflati in natura.
"Multumita acestui studiu am putut identifica 7 gene din 4 familii genetice, care pot fi inhibate la o anumita specie de P. falciparum; credem totusi ca si alte gene pot fi inhibate si vor urma acesta pista in studiile ulterioare." conchide Cort's.
Cercetatorul, care conduce o linie de cercetare in domeniul parazitologiei moleculare in Laboratorul de Traducere Genetica la IRB Barcelona, subliniaza ca acest studiu a demonstrat si ca nici una dintre aceste proteine, actionand individual, nu ar fi un bun candidat pentru a face un vaccin, deoarece parazitul va reusi totusi sa invadeze hematiile si sa-si continue ciclul de viata. Cercetatori ca Alfred Cort's cred ca o mai buna intelegere a biologiei acestui parazit le va permite sa faca un vaccin care sa opreasca cu succes acest parazit.
www.news-medical.net/
< Anterior | Urmator > |
---|