Gripa aviara (datorata infectiei cu virusul H5N1) a cunoscut o raspandire progresiva din Asia in Europa si Africa. Conform Organizatiei Internationale pentru Sanatatea Animalelor (OIE), virusul a fost identificat la pasari in mai mult de 50 de tari.
Pana la 19 februarie 2007, 11 tari au raportat Organizatiei Internationale de Sanatate (WHO) 306 de cazuri confirmate de gripa aviara umana, acestea incluzand 185 de decese. Nu exista indoiala ca gripa aviara continua sa reprezinte o amenintare reala pentru sanatatea oamenilor si pentru activitatile economice desfasurate in zonele afectate.
Oamenii de stiinta sunt insa optimisti si spera ca sangele recoltat de la persoanele care au supravietuit gripei aviare le va oferi indicii despre modul in care anumite persoane par sa fie protejate impotriva acestei afectiuni.
Cercetatorii banuiesc faptul ca sangele celor care au contactat gripa aviara dar i-au supravietuit, ar putea oferi protectie eficace impotriva virusului (deobicei letal) H5N1 si altora, si spera ca daca vor reusi sa culeaga din acest sange elementele proprii sistemului imun, vor putea dezvolta un tratament impotriva gripei aviare. O echipa internationala de oamenii de stiinta sustin ca ar avea primele dovezi ca aceasta metoda terapeutica functioneaza, rezultate obtinute in urma testelor pe soareci.
Daca acestia au dreptate si experimentele realizate in continuare vor reusi, va deveni posibila stocarea anticorpilor extrasi din sangele supravietuitorilor si folosirea acestora ca tratament sau ca metoda profilactica a infectiei cu H5N1, si poate chiar cu mutatii ale acestui virus.
Dr. Anthony Fauci, expert in boli infectioase, sustine ca acest potential tratament al gripei aviare este interesant si captivant, putand duce pana la eradicarea unei probleme de sanatate actuala foarte grava.
Ideea acestor cercetari a venit atunci cand 4 adulti vietnamezi care au supravietuit infectiei cu H5N1, in 2004, au fost de acord sa doneze sange pentru spitalul de boli tropicale din Ho Chi Minh.
Dr. Antonio Lazavecchia, de la Institul de Cercetare in Biomedicina, Elvetia, a venit la acel moment cu o metoda care sa selectioneze celulele producatoare de anticorpi din sange (limfocitele B cu memorie), reusind apoi sa le inmulteasca.
Aceasta realizare a facut ca Dr. Kanta Subbarao sa testeze mii dintre acesti anticorpi, pentru a-i obtine numai pe aceia capabili sa actioneze prompt asupra virusului H5N1. Pentru a reusi acest lucru cercetatoarea a testat anticorpii atat pe soareci carora le inoculase virusul, cat si pe soarecii care nu au fost infectati. De asemea s-a folosit un al treilea esantion de soareci infectati cu H5N1, carora li s-au administrat anticorpi pentru alte tipuri de boli decat gripa aviara (impotriva difteriei si antraxului).
Rezultatele experimentului au demonstrat ca soarecii din cel de-al treilea esantion au murit in cel mult o saptamana, pe cand ceilalti, carora li s-au administrat anticorpi anti H5N1 au supravietuit, indiferent daca acestia au fost administrati pre sau post-infectie. Astfel s-au obtinut patru anticorpi monoclonali (mAbs), care produc o neutralizare specifica a virusului H5N1.
De o importanta si mai mare este faptul ca prin aceasta metoda s-a putut lupta atat impotriva tulpinilor de virus care au infectat populatia in 2004, cat si impotriva celor din 2005.
Tehnica folosita, “imunoterapia pasiva”, nu este nou cunoscuta si a mai fost utilizata pentru a lupta impotriva unor virusuri ca cel al hepatitei A.
Oamenii de stiinta sustin insa ca este nevoie de mai multe teste, pana cand anticorpii vor fi purificati si eficienta acestui vaccin va putea fi testat la oameni. Dr. William Schaffner a declarat ca testarea acestei metode pe soareci este o dovada a eficacitatii ei. Totusi, la fel ca in cazul oricarui vaccin impotriva unui tip de gripa, se va urma protocolul standard si acesta va trebui testat pe o specie de nevastuica.
www.news-medical.net
www.denverpost.com
www.sciencedaily.com
< Anterior | Urmator > |
---|