MedicalStudent.ro

Saturday
Nov 23rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Viitoare eradicare a "bolii somnului"

Viitoare eradicare a "bolii somnului"

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Gasirea unei noi metode de a ucide parazitul ce produce boala somnului (Trypanosoma brucei) ar putea conduce la descoperirea unui medicament care sa poata eradica aceasta afectiune.

In ultimul numar al EMBO Dr. Shulamit Michaeli impreuna cu colegii de la Departamentul de Stiinte ale Vietii, Universitatea Bar-Ilan, Israel, a prezentat o metoda de oprire a sintezei unui tip particular de ARN (SL ARN), fapt ce conduce la moartea parazitului. Expunerea microorganismului la anumiti factori fizici, precum un ph redus, ar putea activa aceasta cale.

Boala somnului, trypanosomiaza, afecteaza atat omul cat si alte vietuitoare, persoanele suferinde fiind aproximate la mai mult de 70000, in zona sub-Sahariana, in Africa. Parazitul este transmis prin intermediul glossinei (insecta vectoare) si afecteaza sistemul nervos central, conducand in ultima faza la deces.

Pentru tratamentul acestei afectiuni in prezent sunt cunoscute patru medicamente, furnizate gratuit in zonele endemice. Dezavantajul este constituit de toxicitatea acestora si de efectele adverse pe care le dau.

Activarea caii pe care cercetatorii au numit-o “incetinirea SL-ARN “ opreste producerea ARN m si conduce la inactivarea parazitului. Michaeli declara ca trypanosomiaza va fi eradicata cand se va descoperi exact substanta care sa aboleasca aceasta cale.

Calea a fost descoperita prin oprirea semnalului de recunoastere a parazitului de receptorul celulelor gazdei, receptor alfa, ceea ce a condus la incetarea activitatii ARN-ului. Particula non-self ramane fixata la celulala pe care a atacat-o, aceasta din urma autodistrugandu-se.

ARN-ul SL este principala molecula de ARN a trypanosomei brucei si conduce la activarea caii SL prin unirea acestui acid nucleic cu toate fragmentele de ARNm ale celulei gazda.

Pentru a descoperi cum transcrierea ARN SL este oprita, proteine din nucleul celular(din ADN) au fost studiate prin metode de PCR, inainte si dupa ce celulele au fost atacate. O tehnica de imunoprecipitare a cromatinei a indicat ca transcrierea complexului ARN SL nu a avut loc in celulele la care receptorul alfa a fost inactivat.

Studiul a demonstrat ca ph-ul redus induce inactivarea ARN-ului “altoit”. In prezent se studiaza si influenta altor factori externi asupra acestuia.

Conform lui Michaeli un medicament ce conduce la eradicarea trypanosomiazei produsa de Trypanosoma Brucei, ar putea duce si la disparitia unor paraziti inruditi precum Leishmania sau Trypanosoma cruzi (implicat in aparitia bolii lui Chagas).

www.drugresearcher.com
www.hhmi.org

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

"Simturile" bacteriilor
Simturile oamenilor sunt foarte dezvoltate deoarece aproape fiecarei celule nervoase ii corespunde un receptor ce poate detecta stimulii din mediul extern, ce sunt trimisi apoi la creier unde sunt analizati, in final elaborandu-se un mesaj in legatura cu informatia receptionata. Oamenii de stiinta si-au pus insa intrebarea cum un organism unicelular, ca o bacterie, este capabil sa detecteze modificari ale concentratiei moleculare de 0,1%?
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro