Cercetatorii de la Institutul National de Alergologie si Boli Infectioase, care face parte din Institutul National de Sanatate, au descoperit mecanismul de supravietuire al bacteriilor patogene.
Mecanismul le permite acestora sa se protejeze prin evitarea atacului peptidelor antimicrobiene (AMPs), care sunt moleculele de aparare trimise de organism pentru a omori bacteriile.Bacteriile se impart in doua tipuri, gram-pozitive si gram-negative, cu diferenta primara in peretele bacterian. Se cunosc putine lucruri despre bacteriile gram-pozitive, cum ar fi cele care duc la intoxicatiile alimentare, socuri toxice si afectiuni cutanate, si mecanismul acestora de a evita AMPs. Peptidele antimicrobiene sunt sintetizate de toate grupele de organisme, inclusiv amfibienii, insectele, anumite vertebrate si mamifere, inclusiv oamenii.
"Bacteriile gram-pozitive reprezinta o amenintare majora pentru sanatate, mai ales datorita problemei cresterii rezistentei la antibiotice, iar aceste descoperiri ne pot ajuta in sintetizarea de noi medicamente antimicrobiene." spune dr. Antoni S. Fauci, director al Institutului National de Alergologie si Boli Infectioase.
Cercetatorii au folosit Stafilococul epidermitis pentru a-i studia raspunsul la AMP umana, beta defensin 3 umana. Streptococul epidermidis este unul dintre agentii greu de tratat si care poate fi transmis pacientilor in spitale, prin implanturi contaminate. Descoperirile grupui de cercetatori ai dr. Michael Otto sunt publicate in editia din 29 Mai a Academiei Nationale de Stiinte.
In bacteriile gram-negative exista un senzor si un sistem de reglare al genelor, numit PhoP/PhoQ, care protejeaza bacteria. Cercetatorii sunt de parere ca o mai buna intelegere a acestui sistem ar putea fi utila in sintetizarea unor noi medicamente, mai eficiente.
De asemenea, dr. Otto si echipa sa spera sa descopere acest mecanism si la alte bacterii gram-pozitive. Senzorii pentru peptidele antimicrobiene are trei parti: apsS - regiunea senzor, apsR - regiunea de reglare a genei si apsX - care are o functie necunoscuta pana in prezent si care reprezinta subiectul cercetarilor dr. Otto si echipei sale. Studiile arata ca toate aceste trei componente trebuie sa fie prezente pentru ca sistemul sa functioneze si sa protejeze in mod eficient bacteria.
"Suntem constienti ca pentru bacteriile gram-negative, PhoP/PhoQ a fost numit tinta primara a medicatiei antimicrobiene, dar in cazul bacteriilor gram-pozitive s-au facut putine cercetari in acesta directie." spune dr. Otto. "Grupul nostru este entuziasmat ca am demonstrat modul eficient si unic in care bacteriile gram-pozitive isi controleaza rezistenta si ne continuam cercetarile legate de sistemul de semnalizare, pentru a putea in final sa facem un medicament intr-adevar eficient."
www.news-medical.net/
< Anterior | Urmator > |
---|