In cele mai multe cazuri infectarea cu aceasta bacterie se produce prin inhalarea microorganismelor din picăturile eliminate de către bolnavii de tuberculoză. Mycobacerium poate rezista în aer o perioadă mai mare de timp şi de aceea poate creşte riscul răspândirii bolii. Organismele din genul Mycobactyerium sunt bacterii ce se prezinta sub forma de bacili usor curbati.
Germenii patrund si se localizeaza la nivelul ganglionilor hilari, unde se multiplica intracelular, producand afectiunea primara. Multiplicarea intracelulara a bacililor tuberculosi duce la leziuni locale manifestate ca leziuni de tip proliferativ: se formeaza foliculii tuberculosi, alcatuiti din celule Langerhans parazitate, in jurul carora sunt atrase fagocite prin chemotactism. Apar si necroze prin actiunea toxica a lipidelor, proteinelor si zaharurilor din structura bacililor tuberculosi. Aceste leziuni din infectia primara sunt amplificate de raspunsul imun celular, care apare dupa 2-3 saptamani.
Incidenţa cazurilor variază în funcţie de virstă, sex şi statutul socioeconomic. Dacă este tratată adecvat, tuberculoza cauzată de tulpini chimiosensibile este curabilă în toate cazurile. Dacă nu este tratată, boala poate fi fatală în decurs de 5 ani în mai mult de jumătate din cazuri. Exista insa si cazuri cand bacteriile devin rezistente la tratamentul comun cu antibiotice.
Numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la tratamentul conventional a crescut conform unui recent raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). OMS estimeaza ca din aproximativ 9 milioane de cazuri de tuberculoza pe an la nivel mondial, 5% din cazuri sunt rezistente la tratamentul conventional. Estul Europei si anumite regiuni din China au fost lovite puternic de catre tuberculoza rezistenta la antibiotice - multi-drug resistant tuberculosis (MDR-TB). Pentru prima data OMS a analizat si incidenta formelor extreme de tuberculoza rezistente la antibiotice - extremely drug-resistant tuberculosis (XDR-TB). Aceste forme de tuberculoza sunt rezistente si la medicamentele folosite atunci cand tratamentul conventional nu are efect, cum ar fi fluorochinolone. Astfel la nivel global au fost raportate aproximativ 40000 de noi cazuri de XDR-TB (mai putin de 0.5% din cele 9 milioane de cazuri totale). Aceste cazuri nu raspund la aproape nici un fel de tratament, ele sunt aproape “nevindecabile”.
Oficialii OMS au facut apel pentru intensificarea cercetarilor care au ca scop gasirea unor noi antibiotice care sa lupte cu noile cazuri de XDR-TB. Daca nu o sa abordam problema intr-o maniera serioasa, atunci nu o sa reusim evitarea cresterii numarului de cazuri de MDR-TB si XDR-TB, in anumite regiuni ale lumii, spune Mario Raviglione, director la departamentul de STOP tuberculoza (TB) din cadrul OMS.
Tuberculoza este tratata in mod normal cu ajutorul unei combinatii de antibiotice, astfel ca daca o anumita bacterie este imuna la un anumit tip de antibiotic, ea va fii atacata de un alt antibiotic din cadrul complexului. Dar, din pacate tratamente neterminate sau folosirea necorespunzatoare a unor antibiotice au facut ca anumite tulpini sa devina rezistente.
1. www.nature.com
2. Lucia Debeleac, M.C. Popescu-Dranda, Microbiologie, Editura Medicala Almatea (pag.172, 174)
3. Wikipedia – enciclopedia libera
< Anterior | Urmator > |
---|