Descoperirile, publicate in Cercetarea SIDA si a altor retrovirusuri umane, ar putea pune bazele folosirii acestor peptide in terapia genica, folosind vectori bazati pe HIV ca metoda de livrare.
"Desi pare o intuitie inversa sa apreciem valoarea sau chiar sa studiem peptidul care creste capacitatea HIV-1 de a intra in celulel umane, vectorii retrovirali sunt explorati la ora actuala ca vehicule pentru terapia genica." spune autorul studiului. "In acest domeniu cel putin, agentii care favorizeaza retrovirusurile ar putea sa contribuie la dezvoltarea unui noi domeniu in medicina."
"Atatia oameni au incercat sa introduca gene intr-o celula." spune co-autorul studiului, Shen Pang, profesor asociat la Facultatea de Stomatologie UCLA si membru al Institutului pentru SIDA. "Daca am sti o metoda de introducere a genelor, am avea o unealta foarte folositoare."
Retrociclina-1 (RC-100) este un peptid circular, despre care s-a demonstrat in studiile anterioare ca inhiba infectia CD4 cu virusul HIV. RC-111 este de asemenea un peptid ciclic si contine aceeasi secventa de aminoacizi ca si RC-1. Totusi, in RC-111 aminoacizii sunt asezati in ordine inversa.
Cercetatorii au vrut initial sa verifice studiile anterioare ale dr. Robert I. Lehrer, profesor de medicina de boli infectioase la Facultatea de Medicina David Geffen la UCLA si co-autor al prezentului studiu. Spre surprinderea lor, cercetatorii au descoperit ca retrociclina-1 inhiba infectarea CD4 cu HIV-1 in 95% din cazuri, iar varianta RC-111 favoriza infectia de 5 ori mai mult.
Exista trei varietati structurale de peptide, cunoscute si ca defensine - alfa, beta si teta - spune Lehrer. Oamenii au numai variantele alfa si beta; maimutele le au pe toate trei.
"Acesta este un peptid a carui structura normala permite protectia impotriva virusurilor, dar daca se face acelasi peptid si aminoacizii sunt plasati in ordine inversa, acesta permite intrarea virusului." spune Lehrer. "Am vrea sa stim de ce se intampla acest lucru, dar pentru moment nu avem o explicatie pentru acest rezultat paradoxal."
Totusi, descoperirile par sa ofere piste noi pentru terapia genica.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|