MedicalStudent.ro

Saturday
Nov 23rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Boli infectioase Inhibitor HIV in sange

Inhibitor HIV in sange

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
O echipa de cercetatori germani a descoperit o componenta a sangelui uman care opreste intrarea virusului HIV-1 in celulele sistemului imun. Ei sugereaza ca acest lucru poate duce la crearea unor noi medicamente antivirale, care sa lupte impotriva HIV/SIDA.

Descoperirile lor sunt publicate in revista Celula. Cercetarile anterioare au aratat ca molecule sangvine umane ar putea actiona ca inhibitori pentru HIV-1. "Mai multe studii au aratat ca anumite componente din sange sunt capabile sa inhibe HIV-1 si sa il controleze." spune profesorul Kirchhoff, de la Universiatea Ulm din Germania si co-autor al acestui studiu.

Cercetatorii au descoperit o fractiune peptidica, numita peptidul inhibitor de virus (VIRIP) prin analizarea a sute de proteine din sangele uman filtrat. VIRIP face parte dintr-o proteina numita alfa 1-antitripsina, cel mai abundent inhibitor de proteaze seris - proteine care opresc lizarea proteinelor de catre enzime. Aceasta opreste HIV-1 in ancorarea sa de celulele imune prin "intercatiune cu peptidul de fuziune gp41". Gp41 este parte componenta a virusului HIV, care il ajuta sa fuzioneze cu membrana celulei tinta, intr-un stadiu cheie al procesului.

Profesorul Kirchhoff si colegii sai au descoperit ca prin schimbarea unor aminoacizi din fragmentul VIRIP se poate creste potentialul antiviral de doua ori. De asemenea au demonstrat ca VIRIP actioneaza impotriva elementelor care au devenit rezistente la medicatia antiretrovirala. "Se dezvaluie astfel o noua tinta pentru inhibarea HIV, care ramane complet activ la inhibitoare virale si alte medicamente. Este un mare avantaj." spune prof. Kirchhoff.

In timp ce HIV produce mutatii si se impotriveste medicatiei, el isi creste rezistenta impotriva altor medicamente din aceeasi clasa. Este deci nevoie sa marim numarul claselor medicamentoase, in functie de modul lor de actiune. In prezent exista 20 de clase diferite de medicamente, spun cercetatorii. "Avem mai multe clase de medicamente pentru ca virusii multi-rezistenti apar tot mai des. In mai multe tari industrializate acest lucru este deja o problema grava." a adaugat prof. Kirchhoff.

Autorii conclud ca: "Fiind un inhibitor natural specific pentru peptidul de fuziune gp41 al HIV, VIRIP poate duce la crearea unei noi clase de medicamente antiretrovirale." Aproximativ 40 de milioane de oameni sunt infectati cu HIV in intreaga lume. 64% din acestia se gasesc in Africa la sud de Sahara, fiind de departe cea mai afectata regiune. Aceasta are 12 milioane de orfani cu SIDA si trei sferturi din populatia feminina infectata cu HIV, conform Programului Natiunilor Unite.

Intre 3 si 6 milioane de noi cazuri de infectare cu HIV si 3 milioane de morti din cauza SIDA survin in fiecare in lume.(www.medicalnewstoday.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cercetatorii au blocat transmiterea malariei la animalele de laborator

Prin intreruperea canalelor de potasiu ale parazitului malariei, o echipa de cercetatori a reusit sa previna transmiterea acestuia la tantari si deci sa intrerupa ciclul de infectare, la animalele de laborator.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro