Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au reusit sa vindece soarecii infectati cu malarie cu o singura doza dintr-o serie de medicamente de sinteza, facute pe baza unui remediu antic chinez din plante.
Echipa a facut si alte componente care sunt capabile sa contracareze febra la rozatoare numai din trei doze orale.Componentii pe baza de peroxizi, care contin o unitate oxigen-oxigen cruciala, promit nu numai sa fie mult mai eficiente decat tratamentele curente pentru malarie, dar par sa fie mai sigure si mai eficiente, spune conducatorul echipei de cercetatori, Gary Posner, profesor de chimie la Scoala de Arte si Stiinte la Johns Hopkins.
"Pentru prima data, folosim activitatea curativa a unei noi generatii de compusi care au viata lunga si sunt terapeutice, chiar si cand sunt folosite ca atare." spune Posner. "Medicatia veche se incadreaza in familia peorxizilor anti-malarie, cunoscuti pentru actiunea lor rapida, dar din pacate nu sunt curative si au o perioada de "viata" mai scurta."
Desi cercetatorii spun ca rezultatele lor sunt foarte promitatoare, ei avertizeaza ca noii compusi folositi trebuie testati riguros pentru a oferi siguranta si a vedea timpul in care sunt absorbiti, distribuiti, metabolizati si eliminati din organismele rozatoarelor inainte de a putea incepe testele pe subiecti umani.
MAlaria afecteaza intre 300 de milioane si 500 de milioane de oameni in fiecare an, si produce intre 1,5 si 3 milioane de victime pe an, majoritatea copii din tarile in curs de dezvoltare. Parazitul care este cauza acestei boli este imprastiat de femela tantar, care se hraneste cu sange uman. Cea mai comuna specie fatala a parazitului malariei este acum rezistent la majoritatea medicamentelor curente, astfel incat fabricarea unui nou tratament este o necesitate.
Din 1992, Posner si echipa sa, care include laboratorul Theresa Shapiro, profesor de farmacologie clinica la Facultatea de Medicina Johns Hopkins, au incercat sa fabrice o serie de peroxizi, numiti trioxani.
"Ca si clasa, acesti compusi au demonstrat ca sunt deosebit de valorosi in mai multe feluri, incepand cu activitatea anti-malarie si pana la lipsa de rezistenta si interactiune cu alti agenti anti-malarie." spune Shapiro.
Trioxanii produsi mimeaza aremisininul, un agent activ in medicatia chineza din plante, folosit pentru tratamentul malariei si a altor tipuri de febre de mii de ani. Artemisininul provine de la Artemisa annua, o planta cunoscuta sub o serie intreaga de nume, printre care si pelin.
Unitatea oxigen-oxigen din peroxizi produce auto-distructia parazitului. El digera hemoglobina, obtinand hemul. Cand acest hem intalneste peroxizii, o puternica reactie chimica are loc, eliberand radicali liberi de carbon si agenti oxidanti, care duc la moartea parazitului.
Dar prima generatie de trioxani are de asemenea neajunsuri, incluzand timpul de injumatatire, care este mai mic de o ora. Posner si echipa sa sunt de parere ca noii lor compusi pot trece peste aceste dezavantaje.
"Produsul nostru este semi-sintetic si a reusit sa elimine dezavantajele primei generatii de medicamente de acest tip." spune el. "Cea mai importanta este activitatea lui curativa dupa numai o doza, chiar si mica, lucru care iese din tipare. Dar bazat pe cercetarile noastre, se poate ca la animale sa prezinte un timp de injumatatire mai mare. De asemenea a fost gandit sa fie liposolubil, adica sa aiba capacitatea de a se dizolva in grasimi si deci sa poata ajunge in hematiile infectate cu paraziti."
In plus, posibilitatea ca noii compusi sa dea nastere unor substante toxice este mult mai mica, caci sunt metabolizati de organismul animalelor testate, deci sunt mai sigure decat predecesorii lor.
Desi substanta nu este scumpa conform cu standardele din vest,utilizarea artemisinului in tarile in curs de dezvoltare este limitata, datorita costului de separare a ingredientelor active din Artemisia annua si datorita disponibilitatii sale. Posner si echipa sa spun ca potenta curativa a acestor medicamente este "o modalitate mult mai eficienta si economica de a folosi produsul natural."
http://www.doctorslounge.com/
< Anterior | Urmator > |
---|