In ciuda reputatiei ca una dintre cele mai ucigatoare specii, aligatorii par, datorita cercetariilor realizate de biochimistii din Louisiana, sa isi aduca contributia in salvarea vietilor umane. A fost descris mecanismul prin care proteine din sangele aligatorilor sunt o sursa de antibiotic in lupta impotriva ulcerului diabetic, a complicatiilor arsurilor si impotriva altor microorganisme multirezistente la tratamente (inclusiv Stafilococul auriu).
Studii realizate precedent confirmasera alte proprietati antimicrobiene ale sangelui de aligator. Prin acestea s-a demonstrat faptul ca anumite extracte proteice din sangele animalului pot fi utile in lupta contra unor patogeni precum candida albicans, E.coli sau virusul herpes simplex. Interesant este faptul ca aceste peptide au putut fi izolate si din pielea unor specii de amfibieni. Una dintre ipotezele care explica aparitia acestor factori antimicrobieni se refera la aceste peptide ca anticorpi produsi de sistemul imunitar al reptilelor care se hranesc cu diverse alimente din zonele poluate.Aceasta este sustinuta si de notiuni deja cunoscute precum faptul ca sistemul imunitar al tuturor speciilor de crocodili este foarte bine dezvoltat raportat la scara evolutiva pe care se afla aceste animale, si intervine foarte prompt, caractestica necesara datorita faptului ca aceste reptile sunt frecvent implicate in lupte pentru teritoriu.
Aceste proprietati ale sangelui reptilelor au aplicabilitate medicala mai ales la persoanele infectate cu virusul HIV sau la cei supusi unei operatii de transplant.
Conducatorul studiului actual, Mark Merchant, Ph. D., biochemist la McNeese State University in Lake Charles, spera sa obtina cat mai curand o elucidare completa a proprietatilor antimicrobiene si antifungice ale sangelui de aligator.
Conducatorul studiului, in colaborare cu 2 cercetatori de la Louisiana State University, au prelevat sangele aligatorilor din care au separate leucocitele, pentru ca apoi sa extraga din acestea proteinele active.
Astfel ei au reusit sa identifice patru sau cinci peptide ale caror proprietati bactericide au fost demonstrate in teste de laborator, acestea fiind capabile sa anihileze stafilococul auriu meticilino-rezistent. De asemenea proteinele s-au dovedit a fi utile in uciderea a 6 tulpini diferite de Candida albicancs. Cea mai importanta descoperire ar putea fi insa legata de virusul HIV, in prezent banuindu-se faptul ca proteinele ofera imunitate impotriva acestuia.
Pentru a stabili corelatia intre peptide si clasa anume de microbi asupra carora acestea actioneza, cercetatorii incearca sa identifice structurile chimice ale proteinelor.
Din momentul elucidarii structurii nimic nu va mai opri oamenii de stiinta sa introduca in tratamentele curente aceste peptide, sub forma medicamentelor sau cremelor antiinfectioase, care ar fi deosebit de utile pentru cei arsi.
Ca o potentiala denumire, Merchant sugereaza pentru proteine "aligacin". Daca rezultetele studiilor vor fi conform asteptarilor, atunci cel mai probabil in cinci-sapte ani vom avea medicamentele pe rafturile farmaciilor.
Cercetatorii atrag insa atentia ca nu cumva persoanele sa foloseasca sangele de aligator neprelucrat, deoarece e toxic si poate provoca decesul.
In continuare se cauta proteine asemanatoare celor gasite la aligator, si la crocodil. De asemenea, oamenii de stiinta atrag atentia asupra incetarii uciderii acestor specii in scopul comercializarii resturilor lor pe piata neagra sub diverse forme.
Science&vie, nr 1089
www.eurekalert.org
www.liveleak.com
< Anterior | Urmator > |
---|