MedicalStudent.ro

Monday
May 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Gelul tixotropic, un viitor mai bun pentru culturile celulare

Gelul tixotropic, un viitor mai bun pentru culturile celulare

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 

Placa PetriVenind in sprijinul cercetarilor din domeniul medicinei, oamenii de stiinta de la Institutul de Bioinginerie si Nanotehnologie din Singapore au inventat cu putina vreme in urma un gel pentru culturile celulare, ce poate fi transformat din faza solida in lichida in functie de cerintele cercetatorilor. Aceasta descoperire revolutioneaza experimentele din culturile celulare tridimensionale.

Descoperirea institutului are o proprietate particulara numita tixotropie. Aceasta face ca gelul nanocompozit sa aibe proprietatea de a se lichefia atunci cand i se induce o anumita forta, si sa se resolidifice in cel mult un minut de la incetarea actiunii fortei asupra lui. Cea mai frecventa aplicabilitatea a acestei proprietati a fost pana in prezent in industria cosmetica, alimentara sau a vopselurilor. Raportul cu privirea la inventarea acestui mediu special a fost publicat in Nature Nanotechnology.

Gelul tixotrop este sintetizat dintr-un nanocompozit de silica si polietilenglicol, la temperatura camerei, fara alte conditii de mediu speciale. In gelul matrix obtinut celulele pot fi adaugate fara procese chimice suplimentare.

In mod clasic culturile celulare sunt efectuate pe suprafete plane de sticla. Obtinerea culturilor este esentiala in cercetarea medicala si atat in deslusirea proceselor biologice fiziologice, cat si in elaborarea unor tratamente.

Dr. Ying, conducatorul experimentelor desfasurate la institut, sustine faptul ca aceste culturi celulare cu matrice tridimensionala sunt superioare calitativ celor clasice, mimand mai bine conditiile intalnite in organism. De asemenea acestea vor putea fi folosite cu success in screening-ul efectelor unor medicamente nou testate. Un alt beneficiu al noii metode de realizare a culturilor se datoreaza faptului ca cercetatorii pot “pipeta” cu exactitate cantitatea de mediu de cultura dorita.

Poate unul dintre cele mai importante aspecte positive ale noului mediu de cultura este conferit de faptul ca tripsina nu mai e necesara desfacerii culturii celulare de pe mediul solid, asa cum se intampla in cazul mediilor clasice. Bine cunoscut este faptul ca tripsina este o enzima care afecteaza celulele, mai ales pe cele stem. Calitatea si viabilitatea gelului tixotrop este astfel superioara mediului de cultura clasic.

Consistenta gelului poate fi controlata de catre cei ce opereaza cu acesta, putand fi astfel influentata diferentierea celulelor stem catre anumite linii celulare specifice. Mediul tridimensional poate simula si evolutia in organism a acestor celule, putand oferi indicii despre aparitia unor boli.

Unul dintre cei ce au participat la descoperire, Andrew Wan, a evidentiat si proprietatea gelului tixotrop de a oferi suport si pentru secretia matricei extracelulare. Consistenta gelului este modulata prin intermediul secretiei acestei matrice. De asemenea aceasta proprietatea poate fi exploatata in scop terapeutic.

www.bio-medicine.org

www.a-star.edu.sg

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Biopsiile, RMN-ul si chirurgia robotizata
Inginerii de la Johns Hopkins, sectia de Urologie (Urology Robotics Lab) au reusit sa construiasca un motor ce nu contine metal si nu functioneaza cu ajutorul electricitatii. El poate manevra in siguranta instrumentarul chirurgical adaptat la acest motor controlat prin telecomanda de la distanta. Scopul acestui motor este de a fi folosit in prelevarea biopsiilor sau in terapiile ghidate prin RMN.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro