Echipa de cercetare a profesorului Seeberger lucreaza acum la o metoda pentru demonstrarea faptului ca acest glucid toxic determina un raspuns imun specific la adulti.
Anticorpii sangvini din zonele cu malarie
Testele arata ca probele de sange prelevate de la adultii care traiesc in zone ale Africii in care malaria este endemica contin anticorpi specifici impotriva anumitor molecule GPI. Intrucat infectarea poate avea loc in ciuda existentei acestor anticorpi, consecintele sunt mai putin importante. Sistemul lor imun recunoaste aceste molecule nocive drept non-self si le blocheaza impactul toxic. Cei care nu traiesc in zone cu risc crescut, europenii spre exemplu, nu au acesti anticorpi. Odata infectati cu malarie, numarul anticorpilor acestora incepe sa creasca semnificativ. In consecinta, exista o colerelatie directa intre cantitatea de anticorpi si protectia impotriva bolii.
Detectarea ieftina
Aceasta descoperire se datoreaza unei noi metode pentru detectarea anticorpilor. Faustin Kamena, doctor in laboratorul profesorului Seeberger, a creat un chip special, care poate determina daca un individ a fabricat anticorpi specifici impotriva moleculelor GPI. Si numai folosind cantitati reduse de ser si molecule de glucid. Cercetatorii folosesc cele mai pure GPI posibile. Acestea pot fi produse sintetic in laborator, in cantitati mari, dupa cum a demonstrat echipa profesorului Seeberger in studii anterioare.
Noua metoda implica atasarea a mai mult de 64 de tablete, fixate pe lame. Fiecare tableta contine mai multe tipuri de molecule GPI, in concentratii variate. Atunci cand serul pacientului este pus pe lama, posibilii anticorpi specifici se leaga de moleculele pe care le recunosc. Prin uscare se evidentiaza apoi tipul de GPI de care s-au atasat anticorpii.
Ajutor pentru copii
Gratie informatiilor adunate de chip, cercetatorii pot produce moleculele de glucid specifice, pentru ca sistemul imun sa le recunoasca. Descoperirile in legatura cu rezistenta naturala astfel obtinute sunt cruciale pentru prepararea unui vaccin anti-malarie. De pe urma acestui lucru ar putea beneficia copiii din regiunile endemice.
Milioanele de oameni infectati cu malarie sunt mai ales copii cu varsta sub cinci ani, intrucat doar adultii fabrica anticorpi impotriva glucidelor nocive ale malariei. Sistemul imun al unui copil nu poate recunoaste si deci combate aceste molecule toxice. Se impune astfel nevoia unui vaccin nou, selectiv. Profesorul Seeberger spune: "Acesta dovada este un alt important pas inainte pentru descoperirea unui vaccin anti-malarie, intrucat stim acum care sunt anticorpii care ii protejeaza pe adulti."
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|