MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Tehnologie medicala Noi teste pentru depistarea malariei

Noi teste pentru depistarea malariei

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Profesorul Peter Seeberger de la ETH Zurich a lucrat la fabricarea unui vaccin anti-malarie de ani de zile. Acest nou test il aduce cu un pas mai aproape de telul sau. Agentul etiologic al malariei, plasmodium falciparum, poarta molecule de glucide nocive - numite GPI - pe suprafata sa, care pot fi identificate individual.

Echipa de cercetare a profesorului Seeberger lucreaza acum la o metoda pentru demonstrarea faptului ca acest glucid toxic determina un raspuns imun specific la adulti.

Anticorpii sangvini din zonele cu malarie

Testele arata ca probele de sange prelevate de la adultii care traiesc in zone ale Africii in care malaria este endemica contin anticorpi specifici impotriva anumitor molecule GPI. Intrucat infectarea poate avea loc in ciuda existentei acestor anticorpi, consecintele sunt mai putin importante. Sistemul lor imun recunoaste aceste molecule nocive drept non-self si le blocheaza impactul toxic. Cei care nu traiesc in zone cu risc crescut, europenii spre exemplu, nu au acesti anticorpi. Odata infectati cu malarie, numarul anticorpilor acestora incepe sa creasca semnificativ. In consecinta, exista o colerelatie directa intre cantitatea de anticorpi si protectia impotriva bolii.

Detectarea ieftina
Aceasta descoperire se datoreaza unei noi metode pentru detectarea anticorpilor. Faustin Kamena, doctor in laboratorul profesorului Seeberger, a creat un chip special, care poate determina daca un individ a fabricat anticorpi specifici impotriva moleculelor GPI. Si numai folosind cantitati reduse de ser si molecule de glucid. Cercetatorii folosesc cele mai pure GPI posibile. Acestea pot fi produse sintetic in laborator, in cantitati mari, dupa cum a demonstrat echipa profesorului Seeberger in studii anterioare.

Noua metoda implica atasarea a mai mult de 64 de tablete, fixate pe lame. Fiecare tableta contine mai multe tipuri de molecule GPI, in concentratii variate. Atunci cand serul pacientului este pus pe lama, posibilii anticorpi specifici se leaga de moleculele pe care le recunosc. Prin uscare se evidentiaza apoi tipul de GPI de care s-au atasat anticorpii.

Ajutor pentru copii

Gratie informatiilor adunate de chip, cercetatorii pot produce moleculele de glucid specifice, pentru ca sistemul imun sa le recunoasca. Descoperirile in legatura cu rezistenta naturala astfel obtinute sunt cruciale pentru prepararea unui vaccin anti-malarie. De pe urma acestui lucru ar putea beneficia copiii din regiunile endemice.

Milioanele de oameni infectati cu malarie sunt mai ales copii cu varsta sub cinci ani, intrucat doar adultii fabrica anticorpi impotriva glucidelor nocive ale malariei. Sistemul imun al unui copil nu poate recunoaste si deci combate aceste molecule toxice. Se impune astfel nevoia unui vaccin nou, selectiv. Profesorul Seeberger spune: "Acesta dovada este un alt important pas inainte pentru descoperirea unui vaccin anti-malarie, intrucat stim acum care sunt anticorpii care ii protejeaza pe adulti."


www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Tratamentul Sindromului de apnee in somn obstructiv - Stimulatorul nervos implantabil

Notiunea de apnee de somn a inceput sa prinda contur cu aproximativ un secol in urma. Terminologia de “sindrom de apnee in somn” a fost insa recunoscuta abia la jumatatea secolului trecut, cand datorita investigatiilor disponibile varietatea semnelor si simptomelor, a fost si clasificata. In prezent, sindromul de apnee in somn cuprinde forma obstructiva, centrala si mixta, in functie de fiziopatologie.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro