Efectul nicotinei de a imbunatati atentia si capacitatea de invatare se cunoaste din anii 70, fiind prima oara observat la animalele de laborator. O posibila exlicatie a fost postulata la scurt timp: nicotina activeaza receptorii colinergici nicotinici implicati in procesul de invatare.
De abia acum mecanismele prin care nicotina exercita aceste actiuni asupra sistemului nervos incep sa fie elucidate amanuntit. O echipa de cercetatori olandezi au analizat proprietatile electrofiziologice ale neuronilor din portiuni de creier de soarece tratate cu nicotina si cu antagonisti ai acesteia. Sectiunile folosite proveneau din cortexul prefrontal, o arie de asociatie cu implicatii adanci in procesele mnezice si de invatare.
S-a observat ca prin activarea receptorilor colinergici de la nivelul sistemului nervos central, nicotina de fapt influenteaza parametrii unui fenomen numit "potentare dependenta de sincronizarea varfurilor" (spike-timing-dependent potentiation), responsabil in mare masura de constituirea asa numitelor "cai batatorite" ale memoriei.
Efectul nu este totusi unul direct. Cheia acestor proprietati ale nicotinei rezida in multiple tipuri de receptori nicotinici exprimati de interneuroni, care la randul lor moduleaza sinapse GABAergice. In final, la nivelul acestor sinapse nicotina ajunge sa produca o crestere a activitatii postsinaptice.
Sursa: Cell Press
< Anterior | Urmator > |
---|