Nitritii, care sunt prezenti in saliva si in alte secretii, provin mai ales din nitratii adusi in organism odata cu alimentele. Despre nitriti se stie ca odata ajunsi in mediul acid din stomac, formeaza specii labile ce pot reactiona cu aminele secundare si cu alti compusi, cum ar fi acizii biliari, formand nitrozamine, cu actiune cancerigena dovedita. Acidul ascorbic reactioneaza cu radicalii intermediari labili si ii dezactiveaza, cu eliminare de oxid nitric (NO).
S-a constatat insa ca NO format datorita prezentei acidului ascorbic difuzeaza rapid in lipide, unde reactioneaza cu oxigenul pentru a forma noi specii daunatoare. Asadar, prezenta lipidelor in stomac, mai ales daca acestea sunt sub forme putin sau deloc emulsionate, contribuie la formarea de compusi cancerigeni, chiar in prezenta unor molecule antioxidante protectoare.
Clasic, se credea ca doar grasimile tratate termic (prajite, arse) joaca un rol deosebit in aparitia cancerului gastric, prin faptul ca ele contin nitrozamine preformate.
Sursa: Society for Experimental Biology
< Anterior | Urmator > |
---|