MedicalStudent.ro

Saturday
Nov 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Obezitatea inhiba sistemul ce regleaza apetitul si pierderea greutatii

Obezitatea inhiba sistemul ce regleaza apetitul si pierderea greutatii

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Noi cercetari conduse de oamenii de stiinta de la Centrul National de Cercetari din Oregon au dus la concluzia ca obezitatea duce la inhibarea sistemului care regleaza apetitul . Rezultatele studiului ar puea duce la identificarea unor posibile tinte ale medicamentelor folosite pentru pierderea greutatii.

Studiul ofera noi informatii legate de rezistenta la leptina . Leptina este un hormon secretat de celule adipoase . Totusi , nivelele mari de hormon care se gasesc la unele persoane obeze pot duce la o rezistenta la leptina . Aceasta inseamna ca corpul nu va mai raspunde la efectele supresoare ale hormonului .

Studiul a fost facut pe soareci si a implicat doua grupuri separate hranite unul cu hrana bogata in grasimi si altul cu hrana saraca in grasimi . Dupa un timp grupul cu hrana mai ‘grasa’ a dezvoltat simptome asemanatoare celor gasite in diabet si obezitate . Celalalt grup nu a prezentat astfel de simptome .

‘ Aceast studiu demonstreaza cum o portiune din creier , numita nucleul arcuat , este inhibata de cantitatea mare de leptina ’ , a precizat Michael Cowley , doctor in neurostiinte .

‘ Prin dezvoltarea unui test special privind functionarea neuronilor ,am putut fi martori la inhibarea acestui grup de celule specializate . Celulele s-au comportat ca si cum nu ar fi fost prezenta leptina , chiar daca nivelele erau de 40 de ori mai mari decat la un animal normal . Am observat de asemenea repararea acestui sistem atunci cand soarecii au pierdut in greutate si au revenit la o dieta saraca in grasimi . ‘

Cercetatorii au determinat ca rezistenta la leptina a actionat pe nucleu arcuat inhiband importante functii de semnalizare ce regleaza apetitul si greutatea corporala . Intre timp alte zone care regleaza sistemul de control al greutatii au ramas intacte , ba mai mult , au devenit mai reactive , sugerand ca nucleul arcuat este cel care intervine in cazul unei deficiente de leptina .

In final studiul a evidentiat ogena numita SOCS-3 implicata in deficienta de leptina . Prin actiunea unor medicamente asupra acestei gene , cercetatorii ar putea repara deficienta de leptina ajutand astfel la pierderea greutatii .

Un lucru surprinzator a fost atunci cand soareci identici genetic au fost pusi la dieta bogata in grasimi , unii au devenit obezi , altii nu . O diferenta majora intre cele doua grupuri a fost activitatea genei SOCS-3 .(sursa www.sciencedaily.com)


Publicat de :
Nicolaie Ploscutanu
Puncte: 656
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Hormonii din saliva copiilor ar putea indica traume!
Hormonii din saliva copiilor ar putea fi markeri ai traumelor suferite de acestia, in urma agresiunilor provenite din partea parintilor sau a altor agresori “externi”. Expertii sustin ca “interventiile” agresive duc la traume si sechele care “marcheaza” adevarate “pete “ ale personalitatii, in dezvoltarea “celui mic”.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro