MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Lipsa somnului poate cauza afectiuni psihice?

Lipsa somnului poate cauza afectiuni psihice?

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Nu este nici o indoiala ca avem nevoie de somn; studii legate de lipsa somnului evidentiaza dereglari ale sistemului imunitar si deficiente in controlul greutatii corporale.

De fapt, psihologul Matthew Walker de la universitatea din California, Berkeley, afirma ca “aproape toate afectiunile psihice provoaca probleme legate de somn”. Din cercetarile anterioare se credea ca problemele psihice declansau probleme legate de somn. Noile studii arata ca este invers: lipsa probleme psihice somului cauzeaza.

Walker si echipa sa au studiat 26 de studenti cu varste cuprinse intre 24 si 31 de ani; 14 subiecti au petrecut 35 de ore fara somn inainte de a fi supusi scanarii RMN a creierelor in timp ce li se aratau 100 de fotografii din ce in ce mai “deranjante”. Ceilalti nu au fost privati de somn.

Cercetatorii au monitorizat, in principal, amigdala, o structura a creierului care descifreaza emotiile, si s-a observat ca ambele seturi de voluntari prezentau aceeasi activitate neuronala cand li se prezentau fotografii inofesive. Dar cand pozele deveneau inspaimantatoare, amigdala participantilor privati de somn prezenta o activitate crescuta cu 60%. In plus, cercetatorii au observat ca de cinci ori mai multi neuroni din acea zona transmit impulsul in creierele celor privati de somn.

Echipa a mai cercetat daca alte regiuni ale creierului prezinta moduri asemanatoare de activitate care sa indice daca retelele neuronale comunica una cu alta. La participantii normali amigdala parea sa comunice cu cortexul medial prefrontal ajutand la contextualizarea emotiilor si a experientelor. In cazul privarilor de somn amigdala pare sa fie cuplata cu locus coeruleus care secreta norepinefrina, un precursor al adrenalinei.

Pare sa existe o relatie cauzala intre afectarea somnului si si unele afectiuni psihice. Cercetarile coreleaza dispneea cu dereglarile de concentrare si evidentiaza legatura dintre depresie si insomnie.

Walker afirma ca echipa examineaza efectul dereglarilor de somn in diverse etape ale somnului si sustine ca se gandesc la o noua potentiala functie a somnului: “de fapt, somnul ne pregateste emotional creierul pentru interactiile sociale si emotional din ziua urmatoare”.

www.sciam.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Obezitate declansata de o infectie virala
Noi cercetari par sa confirme teoria conform careia obezitatea s-ar datora, cel putin in parte, unui virus intalnit relativ frecvent, care conduce la formarea de noi celule adipoase foarte rezistente.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro