“ Fenomenul de “bullying” este deseori raportat incadrul scolilor de profesori sau elevi…”, spune JoLynn V. Carney, profesor la institutul Penn State.
Carney si Richard Hazler, profesor de asemenea la Penn State, au studiat cortizolul din saliva elevilor, pentru a ii demonstra viabilitatea in descoperirea unui indice al agresiunii suferite de acestia.In organismul uman, acest hormon este responsabil de comportamentul de lupta-fuga, punand corpul in conditii optime pentru a reactiona pozitiv la agenti externi amenintatori, sa zicem. Dar tot acest hormon joaca un rol important in reglarea sistemului imun cat is in procesele de invatare si memorare.
“ O multime de copii sufera in liniste. Cand auzim de impuscaturi prin scoli sau de elevi care se sinucid din cauza maltratarii, aceia sunt copii care chiar daca sunt abuzati in diferite moduri nu cauta suportul necesar”, spune Carney. “ Ei isi tin inauntru furia si mania, visand la modul de razbunare sau la metode de suicid.”
Cand o persoana simte o amenintare, nivelul de cortizol creste, iar procesele ca invatatul si memorarea sunt abolite putin-cate –putin. Organismul isi canalizeaza in schimb toata atentia spre o scapare de amenintarea in cauza. Cu cat spinul persista, cu atat mai mult, “damege-ul” produs organismului este mai mare, resimtindu-se in plan social, psihic si emotiv.
Cu toatea acestea, atunci cand un individ este supus o perioada mare de timp la un agent stresor, nivelul de cortizol din saliva se modifica simtitor, ducand la concluzii spre acest domeniu. Cortizolul salivar deci scade, organismul avand o reactie de desensibilizare la intalnirea factorului stresor. Mai sus am amintit faptul ca atunci cand organismul este pus “ in pericol”, nivelul cortizolului creste. Pai bun, unii ar spune, si atunci de ce in saliva regasim mai putin?
Raspunsul vine imediat: Pe perioade lungi de timp, in care individul este stresat de un factor extern nociv, organismul sau practic isi schimba metabolismul cortizolului si catecolaminelor, ducand la o “ epuizare” a acestuia, o secretie scazuta pe termen lung de cortizol.
Studiul a fost facut in cadrul unei scoli, analizandu-se nivelurile de hormon dimineata si la pranz, stiinduse ca la trezire, la nivel salivar , cortizolul prezinta un nivel ridicat, iar la pranz , majoritatea copiilor “abuati” au cate “o pauza” in ceea ce priveste “distractia altora” cu acestia. Rezultateale au fost uimitoare. Pana si la momentul pranzului, cei care sufereau de abuzuri “cronice” aveau hormonul destul de scazut.
Si acum concluzia, cum v-am obisnuit: Dupa cum vedem, un nou stusiu, o noua fereastra spre o “regularizare” a vietii sociale intr-un institut. Continuati asa !
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|