Cercetatorii au studiat acest lucru pe sobolani care prezentau periodontoza. Un grup nu a fost expus la fumul de tigara, in timp ce al doilea grup a fost expus timp de 30 de zile la fumul produs de tigari light (care contin un nivel redus de nicotina, monoxid de carbon si gudron) si full-flavour (care contin un nivel rdicat de monoxid de carbon, gudron si nicotina). Rezultatele au aratat ca pierderea masei osoase este mai mare in cazul celui de-al doilea grup, indiferent de tipul tigarilor folosite.
"Studii anterioare au demonstrat o corelatie ferma intre fumat si aceste afectiuni. Totusi, acest studiu este unic prin faptul ca evalueaza impactul fumatului pasiv asupra periodontozei." explica autorul studiului, dr. Getulio da R. Nogueira jr.
"Acest studiu arata clar faptul ca, chiar nefumator fiind, efectele fumatului pasiv sunt devastatoare. O parte a mentinerii unui mod de viata sanatos include si evitarea locurilor cu fum de tigara, cum ar fi cluburile, barurile si chiar si anumite restaurante." spune dr. Preston D. Miller jr., presedintele Academiei Americane de Periodontologie (AAP). "Academia aplauda orasele care au luat initiativa spre a face industria fara fum, astfel incat toti pot sa aiba grija de sanatatea lor."
Fumatul poate sa fie un factor major de boala; pentru a supraveghea sanatatea orala, exista teste care vealueaza riscul de a face o boala a gingiilor. Un exemplu este cel oferit chiar de AAP: http://www.perio.org/consumer/4a.html# .
AAP este o asociatie stomatologica specializata in prevenirea, diagnosticarea si tratarea structurilor dentare, in crearea si supravegherea implanturilor dentare. (www.medicalnewstoday.com)
< Anterior | Urmator > |
---|