MedicalStudent.ro

Thursday
Dec 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fumatul pasiv

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu publicat in editia lunii aceasta a revistei de Periodontologie a dezvaluit facptul ca indivizii cu periodontoza care au fost expusi in mod regulat la fumul de tigara au mai mult sanse de a prezenta scaderea masei osoase si pierdere a dintilor.

Cercetatorii au studiat acest lucru pe sobolani care prezentau periodontoza. Un grup nu a fost expus la fumul de tigara, in timp ce al doilea grup a fost expus timp de 30 de zile la fumul produs de tigari light (care contin un nivel redus de nicotina, monoxid de carbon si gudron) si full-flavour (care contin un nivel rdicat de monoxid de carbon, gudron si nicotina). Rezultatele au aratat ca pierderea masei osoase este mai mare in cazul celui de-al doilea grup, indiferent de tipul tigarilor folosite.

"Studii anterioare au demonstrat o corelatie ferma intre fumat si aceste afectiuni. Totusi, acest studiu este unic prin faptul ca evalueaza impactul fumatului pasiv asupra periodontozei." explica autorul studiului, dr. Getulio da R. Nogueira jr.

"Acest studiu arata clar faptul ca, chiar nefumator fiind, efectele fumatului pasiv sunt devastatoare. O parte a mentinerii unui mod de viata sanatos include si evitarea locurilor cu fum de tigara, cum ar fi cluburile, barurile si chiar si anumite restaurante." spune dr. Preston D. Miller jr., presedintele Academiei Americane de Periodontologie (AAP). "Academia aplauda orasele care au luat initiativa spre a face industria fara fum, astfel incat toti pot sa aiba grija de sanatatea lor."

Fumatul poate sa fie un factor major de boala; pentru a supraveghea sanatatea orala, exista teste care vealueaza riscul de a face o boala a gingiilor. Un exemplu este cel oferit chiar de AAP: http://www.perio.org/consumer/4a.html# .

AAP este o asociatie stomatologica specializata in prevenirea, diagnosticarea si tratarea structurilor dentare, in crearea si supravegherea implanturilor dentare. (www.medicalnewstoday.com)

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Praful poate proteja impotriva alergiilor inca din copilarie
Endotoxina, o substanta toxica generata de anumite bacterii, poate reduce riscul dezvoltarii eczemelor de piele la copii, daca acestia se afla in prezenta ei pana la varsta de 3 ani. Endotoxina face parte din peretele celular al bacteriilor gram-negative, un tip de bacterii ce cauzeaza boli foarte des.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro