Studii realizate recent readuc in actualitate tratamentul astmului cu corticosteroizi inhalatori. Pacientii cu simptome moderate ale acestei afectiuni par a avea o evolutie mai usoara a bolii, pe termen lung, in cazul inceperii terapiei cu steroizi inca de la debutul bolii. Protocoalele actuale prevad folosirea corticosteroizilor sub forma de inhalator in tratamentul zilnic al astmului bronsic. Aceste substante reduc procesul inflamator din caile respiratorii, prevenind atacurile de dispnee cu wheezing.
Experimentele efectuate atat pe adulti cat si pe copii in ultima vreme au demonstrat faptul ca pacientii la care tratamentul cu budesonid (Pulmicort) a fost demarat timpuriu, au avut o evolutie mai buna a bolii de-a lungul a cinci ani.
Cu toate acestea, desi tratamentul e folosit, se recomanda o precautie deosebita in administrarea corticosteroizilor la copii. Studii precedente celui actual au evidentiat faptul ca glucocorticoizii, utilizati frecvent la persoanele tinere in terapia astmului sau artritei reumatoide pot creste cu 70% riscul de aparitie a unei boli cardiovasculare. Mai mult decat atat, intre efectele adverse ale acestuia s-au remarcat si o crestere a fragilitatii osoase, diabet, glaucom, hipertensiune arteriala si supraponderabilitate iatrogena.
Medicii vor trebui totusi sa stabileasca raportul intre beneficiile obtinute in urma tratamentului si efectele adverse ale acestuia. Totusi, se crede ca forma inhalatorie s sterorizilor nu numai ca este mai eficienta decat alte medicamente astmatice, dar induce si mai putine reactii adverse.
Studiul realizat in prezent a fost condus de catre Dr. William W. Busse de la University of Wisconsin Medical School, din Madison.
Cei 7241 de pacienti, cu varste cuprinse intre 5 si 66 de ani, inclusi in studiu fusesera diagnosticati cu astm moderat, persistent. Jumatate dintre acestia au urmat medicatia cu steroizi inhalatori, restul luand tratamentul obisnuit. Dupa o perioada si celor din urma li s-a permis administrarea de budesonid.
Astfel Busse, impreuna cu colaboratorii sai, a constata ca cei ce au inceput tratamentul mai devreme au obtinut rezulatate terapeutice mult mai bune. De asemenea, acesti pacienti au necesitat o administrare mai redusa a altor antiasmatice, precum betaagonistii cu efect prelungit.
Tratamentul impotriva astmului trebuie adaptat fiecarui pacient in parte. In stabilirea acestuia medicul tine cont de numerosi factori. Este cert insa faptul ca steroizii inhalatori au efect mai bun decat medicatia clasica.
www.nlm.nih.gov/medlineplus
articles.mercola.com/sites/
< Anterior | Urmator > |
---|