MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Distrugerea unor virusuri pentru a infrange cancerul

Distrugerea unor virusuri pentru a infrange cancerul

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Citomegalovirusul (CMV) este un virus ce poate fi transmis fatului in plina dezvoltare inainte de nastere. Infectia cu citomegalovirus este o infectie virala ce determina rar simptome evidente. Cercetatorii au descoperit ca acest virus este asociat cancerului cerebral, iar acum cauta noi metode de a stimula sistemul imunitar de a distruge acest virus.

Cercetatorii din domeniul oncologiei, au gasit o noua strategie in abordarea tumorilor cerebrale. Prin atacarea unui virus care se gaseste deseori in astfel de tumori, ar putea opri cresterea si dezvoltarea lor. Aceasta tehnica ar putea constitui o alternativa la tratamentele chirurgicale actuale, pentru glioblastom, care datorita pozitionarii adanci in creier, presupune un risc crescut de afectare a creierului.

Aceasta strategie ar putea ajuta doctorii sa aplice o terapie preferata, adica stimularea sistemului imunitar al organismului sa atace celulele canceroase, eradicand aceste celule de la nivelul creierului fara a afecta celulele vecine, sanatoase.

Pana acum era imposibil pentru sistemul imunitar sa distinga celulele tumorale de la nivelul creierului, fata de cele sanatoase, deorece deseori aveau aceiasi markeri proteici – numiti antigene – si deoarece tumorile cerebrale deseori suprimau functia imuna.

In noul studiu, oncologul Duane Mitchell si echipa sa de la Duke University Medical Center au observat pe baza cercetarilor anterioare, prezenta unui citomegalovirus, un virus specific din familia Herpesviridae, in celulele de tip glioblastomatic, dar nu si in celulele sanatoase. Cam 50-80% din oamenii sanatosi din SUA sunt infectati cu cu citomegalovirus, desi in foarte multi oameni sanatosi ramane latent virusul. Mitchell si echipa sa s-au intrebat daca ar putea trata cancerul prin ghidarea sistemului imunitar sa atace antigenii unici ai virusului in celulele de tip glioblastoame

Echipa a prelevat limfocite (globule albe), de la 21 de pacienti, le-a expus la parti din virus, si a injectat celulele la pacienti. Rezultatele preliminare au aratat ca aceasta tehnica este sigura si eficienta. “Deoarece sistemul imunitar distruge atat virusul cat si celula infecatata, speram sa putem folosi acest vaccin pentru a distruge celulele pe care terapia clasica nu le poate ataca,” explica Mitchell.

Desi rezultatele sunt inca preliminare, progresia tumorii la pacientii implicati in acest studiu a fost intarziata cu mai mult de un an, in medie, iar unii dintre pacienti au prezentat semne ale opririi cresterii tumorii dupa doi ani. Intarzierea avanasarii tumorii in terapia standard este in medie de sase pana la opt luni, in comparatie cu lipsa tratamentului, cu o medie a perioadei de supravietuire mai mica de 15 luni.

Nimeni nu este sigur daca virusul determina aparitia cancerului, sau cancerul atrage virusul. Dar “faptul ca tumora cerebrala creeaza un mediu imunosupresiv unde virusul isi creeaza un mediu propice, are sens,” explica Charles Cobbs de la California Pacific Medical Center Research Institute din San Francisco, care a descoperit legatura dintre citomegalovirus si tumora.

Daca virusul determina aparitia cancerului, atunci distrugerea lui este cel mai important lucru. Dar, chiar daca exista alaturi de cancer, “antigenele sale unice arata calea perfecta pentru sistemul imunitar, in atacarea tumorii,” explica Cobbs.

Bibliografie:

1. Mitchell D. et al. American Society of Clinical Oncology. Control tracking number: 08-AB-35829-ASCOAM (2008).
2. www.nature.com


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Transformarea antraxului intr-un ucigas al cancerului
Majoritatea oamenilor nu ar considera toxina antrax ca fiind benefica, insa aceasta otrava bacteriana ar putea intr-o zi sa fie folosita eficient in tratarea cancerului. Antraxul s-a dovedit a fi selectiv in privinta celulelor de melanom, desi riscul de toxicitate non-cancer previne orice uz clinic.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro