Cercetatorii au descoperit un tratament pentru tratamentul cancerului agresiv de prostata, despre care spun ca este cea mai importanta descoperire in domeniu din ultimii 70 ani. Abiraterone ar putea sa trateze pana la 80% din pacientii cu o forma letala a acestei boli, rezistente la chemoterapia curenta.
Cancerul de prostata este cea mai des intalnita forma de cancer in randul barbatilor, iar speranta de viata in urma chemoterapiei nu este mai mult de 18 luni. S-a presupus ca procesul de initiere al carcinogenezei este influentat de hormoni sexuali, precum testosteronul, de aceea tratamentele curente functioneaza prin blocarea hormonilor care alimenteaza procesul invaziv al cancerului. Expertii au descoperit insa ca celulele canceroase au nevoie de hormoni sexuali provenind din toate sursele, incluzandu-i pe cei produsi de tumora in sine.
Abiraterone actioneaza prin blocarea producerii hormonale in organism. Ultimul studiu, publicat in Jurnalul de oncologie, este bazat pe numai 21 de pacienti, cu cancer prostatic agresiv in stadiu avansat, care au primit acest medicament ca tratament. S-a descoperit o micsorare semnificativa in volum a tumorii si o scadere a nivelului proteinei cheie secretata de celulele canceroase - numit antigenul specific prostatic. Multi pacienti au raportat o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii. Unii dintre ei au putut chiar sa sisteze tratamentul cu morfina, pentru durerile cauzate de invazia cancerului in tesutul osos.
Principalul autor al studiului, dr. Johann de Bono, spune ca medicamentul trebuie testat in trialuri mai mari, dar ca este de parere ca s-a facut deja un pas important in tratamentul pacientilor cu cancer prostatic. In astfel de stadii, un pacient nu poate sa ia medicamentul mai mult de 2 ani si jumatate, de aceea nu ne putem da inca seama de efectele sale asupra sperantei de viata.
Se spera ca medicamentul va ajuta si alte persoane cu diverse forme de cancer, de exemplu cancer mamar.
bbc.co.uk
< Anterior | Urmator > |
---|