MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 08th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Riscul aparitiei cancerului la muncitorii care lucreaza in tura de noapte

Riscul aparitiei cancerului la muncitorii care lucreaza in tura de noapte

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Epidemiologii cred, in urma efectuarii unei cercetari pe mai mult de 3,2 milioane de muncitori suedezi, ca tura de noapte nu este atat de riscanta. Descoperirile lor, care demonstreaza ca nu exista nicio legatura intre aparitia cancerului si tura de noapte, infirma o serie de anunturi anterioare care asociaza munca din timpul nopti cu un risc crescut a cancerului la san si de colon in cazul femeilor si cancer de prostata la barbati.

“Printre muncitorii pe care s-a efectuat studiul si care au fost monitorizati pe o perioada de aproximativ 20 de ani, singurul risc, de o incidenta scazuta a fost cel de cancer tiroidian”, afirma Judith Schwartzbaum, de la Universitatea din Ohio.

“Multe dintre studiile anterioare au inclus tipuri diferite de muncitori, printre care si cei care lucreaza ca insotitori de bord. Dar insotitorii de bord difera de alti muncitori care lucreaza in ture, datorita expunerii mari la radiatiile solare si cele cosmice […], asa ca ar trebui sa se ia in considerare ceea ce contribuie cu adevarat la cresterea riscului de cancer in cazul acestora”, sustine Schwartzbaum.

Aceasta si colegii sai au verificat starea de sanatate si fisele de munca a tuturor suedezilor care au lucrat cel putin 20 de ore/saptamana in 1970 si care au fost inclusi in recensamintele din anii 1960 si 1970. Studiul a cuprins 2,1 milioane de barbate si 1,1 milioane de femei.

Cercetatorii au grupat ocupatiile pe categorii, pe baza recensamintelor, conform cu numarul de oameni care au raportat ca lucreaza in mai multe ture, in: mai mult de 70% din timp, mai mult de 40%, mai putin de 30% si deloc. Participantii la studii au fost monitorizati din 1971 pana in 1989 sau pana au facut cancer sau au murit. De-a lungul studiului, 46 438 muncitori au fost interogati in legatura cu munca lor in turele de noapte si in legatura cu alti factori.

In timpul studiului, 201 508 cazuri de cancer au fost inregistrate printre barbati si 99 263 printre femei. Dar analizele nu arata nicio crestere a riscului pentru tipuri specifice de cancer, cum ar fi cancerul la san sau de prostata, printre muncitorii din turele de noapte.
Printre lucratorii de sex masculin s-au inregistrat 6 524 cazuri de cancer, din care 1 319 cazuri de cancer de prostata. Printre muncitorii de sex feminin au fost inregistrate 268 cazuri per total, din care 70 de cazuri de cancer la san.

Pe de alta parte, s-a observat o crestere a riscului aparitiei cancerului de tiroida la barbati, cu 49 de cazuri printre lucratorii de noapte, comparativ cu 36,2 cazuri prevazute.

“Baza teoretica a opiniei ca turele de noapte pot creste riscul cancerului este ca melatonina, care inhiba dezvoltarea tumorilor, este suprimata de expunerea la lumina pe timpul noptii”, declara Dr. Schwartzbaum. “Cu toate acestea, efectele melatoninei in dezvoltarea cancerului la oameni nu sunt inca inteles”, spune ea.

Cercetatorii spun ca descoperirile lor nu sunt concludente, pentru ca rezultatele negative s-ar putea sa fi aparut datorita metodei de calcul a frecventei muncii in timpul noptii. Astfel, muncitorii au fost clasificati in “expusi” la turele de noapte, daca un numar mare de oameni din acea industrie lucreaza in ture de noapte.

Cu toate acestea, desi cercetarile anterioare au parti slabe, profilul colectiv pe care il furnizeaza acest studiu e prea consistent pentru a fi ignorat. Cercetatorii au solicitat studii internationale mai ample in acest sens.

“Se pare ca 3 milioane de muncitori ar trebui sa fie de ajuns pentru a-ti forma o opinie ferma asupra acestui tip de risc, dar nu este, in special datorita procentului scazut de slujbe care necesita munca in ture”, afirma. Dr. Schwartzbaum. “Avem nevoie de studii efectuate in mai multe tari.”

www.medpagetoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cancerul cervical corelat cu stresul
O femeie care experimenteaza nivele crescute de stres constant poate dezvolta o forma de cancer cervical, conform unui articol publicat in revista Annals of Behavioral Medicine. Dupa cum spun cercetatorii, niciun studiu nu a relevat vreo asociere intre evenimente majore din trecut, ca si pierderea unei slujbe sau un divort si raspunsul corpului la infectii.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro