Este vorba despre cazul femeii de 50 si ceva de ani care a supravietuit celor 2 cancere. Singura problema este ca acum, doctorul femeii, Patricia Ganz, oncologist la intr-un spital din Los Angeles, trebuie sa se straduiasca sa o faca pe acesta sa inteleaga ca sunt necesare cercetari auxiliare pentru a depista viitoare recaderi ale cancerelor.
Din cauza faptului ca a primit radioterapie pentru cancerul de san pe care l-a depasit recent, trebuie sa intre in contact cat mai rapid cu un cardiolog, care sa ii reduca vizibil factorii de risc care o predispun acum si mai mult la o boala cardiovasculara. Din pacate, femeia, destul de epuizata psihic dupa toate interventiile, este un pic mai greu de convins sa faca investigatii in continuare. Amintim si varsta ca pe un adevarat "factor de risc".
" I-am vindecat cancerul de san si limfomul. Dar nu putem uita de lipide si colonoscopie. Nu putem sa renuntam la o promovare a sanatatii.", spune Dr. Ganz.
Bazati pe evolutia din ce in ce mai buna a diferitelor forme de cancer si a tratamentului din ce in ce mai eficient, doctorii din lumea intreaga incearca sa divizeze cat mai bine pe specialitati abordarea diferitelor forme si "mutatii" ale acestor boli infricosatoare. Motivul este o stadializare si o izolare a cancerelor dinainte de a ajunge la oncologie, si o scadere a ratei de depasire a fazei curabile a fiecareia dintre aceste afectiuni.
Societatea de Oncologie Clinica din SUA a publicat luna trecuta Ghidul care vorbeste despre supravietuirea in cazul cancerelor de colon si san, un adevarat registru on-line care instiinteaza pacientul si doctorul de gravitatea si metodele de abordare a celor 2 tipuri de cancer amintite mai sus.
S-a dovedit in urma unor indelungate studii ca atat pacientii cat si unii doctori nu aveau idee asupra modalitatii de abordare a cancerului, nemai incapand discutie de tratamentul acestuia. Studiul mai trateaza si multe alte aspecte delicate legate de imbunatatirea calitatii vietii post-cancer. Aici ne referim la cei care au probleme cu viata sexuala, oboseala prelungita, insomnii si probleme mentale, in urma tratamentului care le-a adus destule suferinte dar care le-a asigurat viata.
Unele simptome post-tratament cum ar fi durerea pot fi ameliorate cu nenumarate medicatii si interventii comportamentale. Dar studiul arata ca, informarea individului asupra consecinteleor post-tratament oncologic, poate ameliora semnificativ traiul de viata. Probleme de comportament sunt raportate a fi cel mai des intalnite, de inteles daca stam sa ne gandim la traumele morale prin care un pacient cu cancer le suporta in timpul tratamentului.
In concluzie, trebuie amintit ca acest studiu este un pas enorm in ameliorarea vietii post-cancer, in combaterea cancerului, deci in cresterea ratei supravietuirii acestei fulminante afectiuni.
www.ama-assn.org/amednews/site/health.htm
< Anterior | Urmator > |
---|