MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Antioxidantii, o posibila bariera impotriva cancerului?

Antioxidantii, o posibila bariera impotriva cancerului?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Noi studii combat vechea dogma potrivit careia antioxidantii ar putea intr-adevar sa reduca riscul de cancer. In schimb, seleniul este unul dintre elementele care ar putea reduce riscul de cancer in cazul barbatilor.

Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza substante periculoase din organismul uman, numite radicali liberi (de oxigen), substante instabile care ataca membranele celulelor, prin aceasta putand chiar vicia materialul genetic al celulelor, erodandu-le functionarea normala.

Cu o singura exceptie, multi dintre antioxidanti par sa nu protejeze organismul uman impotriva cancerului, potrivit unui nou studiu care care a examinat acest lucru.

Au fost cateva dovezi care asociau elementul seleniu cu un risc mai scazut de a dezvolta cancer la barbati dar nu si la femei. Dar cercetatorii nu au ajuns inca la concluzia finala, care sa recomande barbatilor suplimentele cu seleniu.

Aditya Bardia, doctor la Mayo Clinic si colegii sai au combinat 12 teste clinice, in care au fost inclusi mai mult de 100.000 participanti pentru analiza lor sistematica.

Cele mai importante concluzii au aratat ca suplimentele pe baza de β-caroten au crescut riscul de cancer la fumatori. Deasemenea ei au observat ca suplimentele pe baza de vitamina E nu au avut o influenta majora asupra riscului de cancer. “Deoarece am avut ocazia sa reunim rezultatele din mai multe studii, am putut sa vedem efectele anumitor asocieri, lucruri pe care studiile individuale nu le releva,” spune Bardia.

β-caroten-ul (C40H56) este extraordinar de raspandit in natura, fiind constituent al tuturor partilor verzi ale plantelor, ca un insotitor permanent al clorofilei (alaturi de α-caroten si luteina).

Analiza a inclus doua studii clinice foarte raspandite publicate la mijlocul anilor ’90, care aveau ca scop sa arate daca β-caroten-ul scadea riscul de cancer pulmonar la fumatori cand este combinat cu vitaminele A sau E.

Ambele studii au aratat un risc crescut de cancer pulmonar printre fumatorii care luau suplimente cu β-caroten. Bardia spune ca probele stiintifice sunt acum destul de intemeiate, pentru a recomanda fumatorilor sa evite suplimentele cu β-caroten.

Bazata pe aceste studii, CSPI (health advocacy group Center for Science in the Public Interest), a adresat luna trecuta o petitie catre FDA (Food and Drug Administration), prin care cerea sa eticheteze toate suplimentele cu β-caroten, prin care sa avertizeze fumatorii de acest risc. “Fumatorii sunt deja expusi unui risc mare de cancer pulmonar, si se pare ca sunt expusi unui risc si mai mare daca folosesc suplimente cu β-caroten,” spune David Schardt, nutrtionist in cadrul CSPI. “Fumatorii ar trebui sa stie acest lucru, care ar trebui specificat pe etichetele acestor produse,” adauga Schardt.

Cercetarile au sugerat un risc scazut de cancer la barbatii care luau suplimente cu seleniu, dar concluzia se bazeaza pe rezultatele a doar trei studii, dintre care doar unul singur poate prezenta date certe, spune Bardia. Observatiile din doua mari cercetari, cu privire la suplimentele cu seleniu in prevenirea cancerului de prostata, ar trebui sa ne aduca la o concluzie certa, adauga Bardia.

Deasemenea Bardia mai precizeaza ca studiile realizate, nu au inclus si alimente cu antioxidante, cum ar fi legume, fructe sau cereale care ar putea reduce riscul de cancer.

Multi nutritionisti sau organizatii de sanatate, printre care si ACS (American Cancer Society), recomanda consumul de antioxidanti din alimente si nu din suplimentele nutritive. “Este un mesaj de “moda-veche”, dar este important sa avem o alimentatie cat mai diversificata, care sa includa legume si fructe,” spune Marjorie McCullough, nutritionist in cadrul ACS. “Daca oamenii ar face acest lucru, atunci am putea fi siguri ca ei isi asigura nutrientii si substantele de natura vegetala, care ar putea avea un rol deosebit de important in reducerea riscului de cancer,” adauga McCullough.

Bibliografie:

1. Bardia, A., Mayo Clinic Proceedings, January 2008; vol 83: pp 23-34.
2. Aditya Bardia, MD, MPH, physician, Mayo Clinic, Rochester, Minn.
3. David Schardt, senior nutritionist, Center for Science in the Public Interest.
4. ACS: "Common Questions About Diet and Cancer," 2006.
5. Marjorie L. McCullough, ScD, nutritional epidemiologist, American Cancer Society.
6. C.D. Nenitescu: Chimie Organica vol. II (pag.845-846)
7. Wikipedia – enciclopedia libera


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nivelele de estrogen pot influenta recurenta cancerului de san
Cercetatorii au analizat teste de sange si au descoperit ca nivelele de estrogen sunt mai mari la femeile la care cancerul de san a recidivat, comparativ cu alte supravietuitoare ale acestei boli, asta in ciuda administrarii de medicamente blocante ale estrogenului.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro