Pierderea proteinei VMP1 in celulele canceroase creste tendinta acestora de a se detasa de tumora initiala, primul pas catre metastazare. Motivul pentru acesta, dupa cum au aratat cercetatorii de la Centrul German de Cercetare pentru Cancer(DKFZ), este ca pierderea VMP1 induce pierderea capacitatii celulare de a stabili contacte intercelulare.
Aceasta modificare a celulelor este motivul pentru care cancerul este letal. Cercetatorii de la DKFZ, in colaborare cu colegii lor din Gottinger si Graz, au demonstrat ca intreruperea formatiunilor de contact intre celulele vecine este una dintre cauzele pentru care tumorile devin mobile.In cazul cancerului renal, cercetatorii au descoperit ca gena care codifica VMP1 este citita mult mai putin in metastazele tumorale decat in cazul tumorii primare. In consecinta, activitatea genei VMP1 in anumite cancere mamare a fost examinata. Cercetatorii au descoperit ca gena este citita mai putin celulele "cu potential invaziv", care pot invada alte tesuturi, decat in celulele fara tendinta de migrare sau in cele care formeaza tesutul sanatos al sanului.
Proteina VMP1, dupa cum a fost demonstrat prin metode colorimetrice, este responsabila pe suprafata celulei, de stabilirea anumitor contacte intre celulele vecine. Cand cercetatorii au intrerupt producerea de VMP1 la celule vii, acestea s-au grupat si au incetat sa mai aiba contactele tipice, care contribuie in mod normal la arhitectura tisulara. Rezultatele obtinute sugereaza ca VMP1 este responsabila pentru stabilirea contactelor initiale, dar nu este permanant inserata la locul de jonctiune dintre celulele vecine.
Daca VMP1 este experimental inhibata in cazul cancerului renal neinvaziv, celulele capata tendinta de a migra. Asadar, intr-un test care simuleaza invazia in placa de cultura, celulele VMP1-negative au un comportament invaziv.
"Nu se stie inca daca producerea de VMP1 este activata de tumora sau de o mutatie." explica Annemarie Poustka. "Acum incercam sa descoperim daca prezenta VMP1 in celulele tumorale poate fi folosita ca un marker pentru metastazare."
Scopul echipei este de a investiga in mod sistematic mecanismul cancerului si de a identifica factori de risc pentru metastazare. Se asteapta ca rezultatul acestui studiu sa aduca o noua perspectiva in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul cancerului.
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|