Intr-un raport din revista Cell, cercetatori de la John Hopkins si colaboratorii lor de la Cold Spring Harbor si Universitatea din New York au identificat o baza biologica posibila pentru acest lucru. Si anume un hormon care este eliberat in timpul starilor excitarilor emotionale ale celulelor nervoase, pentru a retine evenimente, prin cresterea sensibilitatii chimice in locuri in care nervii formeaza alte circuite noi.
Descriind creierul ca un mare sistem de circuite, in care fiecare noua experienta creeaza un nou circuit, profesorul de neurostiinte de la John Hopkins, Richard Huganir, spune ca el si echipa sa au desocoperit faptul ca, in timpul momentelor cele mai intense din punct de vedere emotional, hormonul norepinefrina sintetizeaza sinapse, pentru a crea o noua cale de memorie.
Norepinefrina, cunoscuta si ca hormonul "fight or flight", incarca cu energie intregul proces, adaugand molecule fosfat unui receptor al celulei nervoase, numit GluR1. Fosfatul ajuta ghidarea receptorilor spre a se insera adiacent unei sinapse. "Acum, cand creierul are nevoie sa formeze o noua memorie, nervii au destui receptori la dispozitie pentru a adapta rapid intensitatea conexiunii si pentru a retine calea memorata in acel loc." spune Huganir.
Huganir si echipa sa cred ca GluR1 poate fi o tinta a norepinefrinei, intrucat intreruperile care pot avea loc in cadrul acestui receptor produc afectiuni ale memoriei spatiale la soarecii de laborator. Ei au testat ideea si prin injectarea de adrenalina la soareci, si prin expunerea lor la urina de vulpe, ambele situatii ducand la cresterea nivelului norepinefrinei in creier. Analizand apoi sectiuni de creier de la soareci, cercetatorii au observat cantitati crescute de fosfati la receptorii GluR1 si o capacitate crescuta a acestor receptori de a fi recrutati in sinapse.
Dupa ce acesti soareci au fost pusi in custi, li s-au administrat socuri de intensitate scazuta, au fost readusi la teste; soarecii care primisera adrenalina sau fusesera expusi la urina de vulpe aveau tendinta sa "inghete" de frica - indicator ca au asociat cusca cu un loc pentru socuri - mult mai frecvent. Acest lucru sugereaza memoria potentata.
Pe de alta parte, intr-un experiment similar in care soareci modificati genetic aveau un receptor GluR1 la nivelul caruia fosfatii nu se puteau lega, injectiile cu adrenalina nu au avut nici un efect asupra memoriei, o dovada in plus a efectului pe care receptorul il are in raspunsul la norepinefrina.
Cercetatorii isi vor continua studiile, de acesta data mergand in directie opusa si testand o alta serie de soareci, care are un receptor permanent fosforilat. "Suntem curiosi sa vedem cum se vor comporta acesti soareci." spune Huganir. "Credem ca vor fi destul de isteti, dar in acelasi timp anxiosi permanent."
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|