MedicalStudent.ro

Thursday
Nov 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Lumina albastra si functia cerebrala

Lumina albastra si functia cerebrala

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Creierul uman foloseste lumina nu numai pentru suportul vizual, si si pentru alerta si diverse activitati cognitive. Care este culoare cea mai eficienta si unde anume in creier au loc aceste efecte non-vizuale sunt lucruri care nu se cunosteau inainte.

Acum, cercetatorii de la Centrul de Cercetare Cyclotron al Universitatii din Liege si Centrul de Cercetare Surrey Sleep de la Universitatea Surrey au "facut lumina" in aceste probleme, cu ajutorul RMN-ului.

Intr-un studiu publicat in PLoS ONE, ei raporteaza faptul ca nu orice tip de lumina este eficient, ci mai degraba lumina cu lungimea de unda mica (480 nm, de exemplu lumina albastra, mai degraba decat cea verde sau violet). Acest lucru este in concordanta cu ipoteza ca aceste efecte non-vizuale sunt mediate prin fotoreceptorul sensibil mai ales la lumina albastra. Mult mai important poate fi faptul ca, prin expuneri de scurta durata la lumina (sub 1 minut), in combinatie cu tehnicile de imagistica cerebrala, cercetatorii au putut identifica ariile cerebrale care sunt implicate in initierea raspunsului la aceasta lumina. Ariile cerebrale care raspundeau la lumina albastra includ arii din talamus si trunchiul cerebral. Aceste arii sunt implicate in reglarea aspectelor de baza ale functiei cerebrale, cum ar fi reglarea ritmului nictemeral.

Alte arii care au raspuns la stimularea luminoasa au fost hipocampul si amigdala. Se stie despre acestea ca sunt implicate in reglarea altor functii, cum ar fi emotiile si memoria. Aceste date reprezentau baza cerebrala pentru o gama larga de efecte pe care le determina lumina, asupra felului in care ne comportam si asupra a ceea ce simtim. Astfel s-a incercat dezvoltarea unui mediu artificial mai bun, cu lumina artificiala mai buna si o intelegere cat mai in amanunt a efectelor luminii asupra creierului uman in general.

Dr. Gilles Vanderwalle, principalul autor al studiului, spune ce "este impresionant sa vedem cum numai o mica diferenta a lungimii de unda poate avea efecte atat de dramatice asupra rezultatelor RMN." Dr. Pierre Maquet, coautor au studiului, spune ca "fiind neurolog, sunt impresionat de gama larga de efecte pe care le are lumina asupra functiilor creierului si de numarul mare al ariilor cerebrale pe care le afecteaza. Este un domeniu in care trebuie cu siguranta sa continuam cercetarile."

Dr. Derk-Jan Dijk, coautor, remarca faptul ca "oamenii sunt fiinte diurne si poate ca nu este chiar o surpriza pentru un biolog ca lumina albastra sa aiba aceste efecte profunde asupra creierului. In fond, lumina zilei contine o cantitate destul de mare de lumina albastra. Noi am uitat numai de existenta acesteia, pentru ca suntem prea preocupati de efectele vizuale ale luminii, care nu sunt dependente in mod special de lumina albastra. Stim acum ca alte aspecte ale functiilor cerebrale sunt."

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Pattern-uri cerebrale modificate dupa vindecarea anorexiei

Exista multiple studii care semnaleaza modificari ale activitatii cerebrale la pacientii anorexici, interesand in special arii ce coordoneaza anxietatea, perfectionismul si imaginea de sine; se sugereaza chiar existenta unei predispozitii genetice la dezvoltarea bolii, legata de slaba vascularizatie a unei anumite zone cerebrale.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro