MedicalStudent.ro

Friday
Apr 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Neurochimia uitarii si a iertarii

Neurochimia uitarii si a iertarii

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Increderea este baza unor relatii sanatoase, iar acum cercetatorii vor sa afle cum acest sentiment ia nastere datorita substantelor chimice din creier. Un nou studiu arata ca hormonul numit oxitocina ne indeamna sa avem incredere in ceilalti chiar si dupa ce ei ne-au tradat increderea, prin suprimarea activitatii la nivelul unei regiuni din creier, raspunzatoare de frica.

 

Aceasta concluzie ar putea ajuta la o mai buna intelegere a fobiei sociale si altor afectiuni inrudite.

Cercetari anterioare au aratat ca oxitocina creste nivelul increderi, si joaca un rol important in legarea unor relatii cu alti oameni. Dar regiunile creierului, care produc acest efect au ramas un mister. Pentru a observa cum acest hormon ne influenteaza atitudinea sociala, Thomas Baumgartner, neurolog la University of Zurich – Elvetia, si echipa sa au monitorizat activitatea cerebrala a 49 de barbati care erau implicati intr-un joc ce presupunea incredere si tradare.

In cadrul jocului, barbatilor li s-au dat bani, pe care ii puteau cheltui cu o alta persoana, care putea spori suma prin investitii si sa imparteasca profitul, sau sa ii tradeze si sa pastreze toti banii. Cand voluntarii au fost supusi unei doze de oxitocina prin intermediul unui spray nazal, incredrea lor nu s-a diminuat, chiar si atunci cand al doilea jucator pastra banii pentru el.

In contrast, barbatii care au primit un spray placebo si-au redus increderea in persoana respectiva. Rezonanta magnetica functionala a fost metoda folosita pentru a realiza imagini activitatii cerebrale a subiectilor in momentul cand au primit oxitocina. Astfel cercetatorii au observat o scadere a activitatii intr-o regiune a creierului numita nucleul amigdalian, care joaca un rol cheie in aparitia sentimentului de frica. O regiune a creierului numita dorsal stratium, regiune care se activeaza atunci cand invatam din greseli, si-a redus deasemenea activitatea la administrarea de oxitocina.

Totusi, oxitocina nu a redus activitatea acestor regiuni de la nivelul creierului atunci cand barbatii au jucat un astfel de joc cu un computer, confirmand ca interactia cu o alta persoana, si nu doar hormonul, este necesara pentru a produce schimbari, afirma cercetatorii intr-un articol din editia din luna mai a revistei Neuron. Aceste observatii sugereaza ca oxitocina ne ajuta sa mentinem o relatie prin scaderea nivelului fricii tradarii si a altor potentiale consecinte, prin interactia cu ceilalti, spune Muricio Delgado, neurolog la Rutgers University in Newark, New Jersey.

“Oamenii sunt predispusi spre evitarea asumarii unor riscuri sociale, asa ca un pic de oxitocina ar putea facilita relatiile cu ceilalti,” adauga el.

Observatiile ridica posibilitatea ca fobia sociala sa fie urmarea a unui defect a modului in care oxitocina regleaza activitatea creierului, spune Baumgartner. Andreas Meyer-Lindenberg, nurolog-cercetator la Central Institute of Mental Health in Mannheim – Germania, sugereaza ca semanalizarea oxitocinei ar putea fi deasemena intrerupta in afectiuni in care lipsa increderii sau atasamentul social reprezinta o problema, cum ar fi autismul sau schizofrenia.

Bibliografie:

1. www.sciencemag.org
2. Wikipedia – enciclopedia libera


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Afectiunile memoriei pot avea cauze reversibile

Diversi factori pot provoca schimbari importante in functionarea memoriei; diagnosticarea precoce a acestor pacienti este uneori vitala. Cei mai importanti astfel de factori sunt stresul, derglarile legate de somn, depresia, bolile metabolice, alcoolismul, deficienta de vitamina B12, infectiile si medicamentele. Din fericire, pierderile de memorie cauzate de boli sau modul de viata pot fi prevenite sau remediate.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro