Deja vu, din frantuzeste pentru a spune “deja vazut”, este un sentiment adesea intalnit in momentul in care unul dintre noi traieste o situatie in care se pare ca s-a mai aflat pana acum. Mai este numita si paramnesie.
Senzatia de “deja-vu” este insotita de sentimentul de familiaritate excesiva, alturi de ciudatenie, experienta anterioara fiind adesea comparata cu un vis, desi in multe cazuri exista o modalitate senzitiva, necunoscuta noua inca, de a ne da seama ca asa ceva s-a intamplat cu adevarat in trecut.
A fost foarte dificil pentru cercetatori de a reproduce sentimentul de deja-vu in cadrul unui laborator, asa ca putine studii s-au dezvoltat pe tema acestui subiect.
Insa, cercetatorii de la Institutul de Tehnologie Massachussetts, Cambridge, sustin ca acum au descoperit o parte a creierului, responsabila pentru reactia scontata. Acestia afirma ca neuronii din centrul memoriei, numit si hipocamp creeaza o mapa a locurilor si evenimentelor inca nedescoperite, pentru a le demasca peste perioade de timp, nespecific, cel mai probabil.
Ei sustin ca deja-vu se petrece in momentul in care doua evenimente seamana ca situs si ca morfologie, moment in care senzatia de deja-vu are loc. Snap! Exact asa!
Susumu Tonegawa, professor in biologie si neurostiinte, spune ca reactia are loc in momentul in care punctul comun se atinge si , foarte important este ca, noi oamenii, suntem fiinte inteligente, spre deosebire de animale, putand identifica evenimentul despre care am avut un flash-back , in momentul intereactionarii cu acesta in viitor.
Pentru studiu, cercetatorii au folosit soareci, a caror structura neuronala este similara oamenilor.
O parte dintre acestia erau deprivati de o gena ce are rol in definirea functiilor hipocampului si este responsabila de senzatia amintita, iar cei din al doilea grup au fost antrenati spre a recunoaste diferite locuri prin aplicarea unor stimuli electrici la fiecare identificare cu acel spatiu.
In momentul in care erau transferati din cusca in cusca, soarecilor li se aplica un soc electric sau nu. Cei nemodificati genetic au reusit sa diferentieze custile cu socuri fata de cele fara socuri electrice, pe cand ceilalti nu au reusit sa aloce procesului o stabilizare neuronala.
Tonegawa sustine ca din moment ce stim gena respomsabila de reactia de deja-vu si stim si mecanismul, vom putea descoperi in curand o modalitate de a induce vizualizarea diferitelor locuri de pe acea mapa amintita mai sus, ducand astfel la o descoperire precoce a unor evenimente care au loc sa se intample, deci inainte de termen.
Ce inseamana asta? Un viitor cunoscut deja inainte de a ajunge la cativa ani?Numai timpul ne va deslusi nedumerirea!
www.news-medical.net
< Anterior | Urmator > |
---|