MedicalStudent.ro

Monday
Nov 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Miscari rapide ale globilor oculari-detalii despre imagine

Miscari rapide ale globilor oculari-detalii despre imagine

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Miscarile mici si involuntare pe care ochii nostri le realizeaza in incercarea de a focaliza o anumita imagine ajuta la discernerea unor detalii de finete ridicata, conform unui studiu realizat recent.

Desi asupra acestor descoperiri mai planeaza numeroase intrebari, ele marcheaza finalul unei controverse inceputa cu cincizeci de ani in urma.

Majoritatea animalelor cu o vedere centrala foarte buna, precum maimutele, pisicile, dar si omul, realizeaza in mod involuntar miscari de ordin microscopic ale globilor oculari, pentru a repera cat mai bine tinta. Aceste ajustari misca imaginea pe retina printr-un mecanism prea putin cunoscut pana in prezent cercetatorilor.

In 1950, cercetatori din domeniul oftalmologiei au folosit metode ce astazi par amuzante (incluzand oglinzi rotitoare pentru a exclude miscarea involuntara a globilor oculari ai subiectilor, cand acestia se concentrau asupra unei singure imagini). Persoanele supuse acestui studiu vizualizau mai degraba un camp gri fara trasaturi definite, decat imaginea propriu-zisa. Acest lucru i-a condus pe cercetatori la ideea ca miscarile rapide si involuntare oculare stabilizeaza de fapt imaginea si o clarifica. La momentul respectiv nu se cunoastea mecanismul prin care acest fenomen se producea si nici daca acesta servea si altor parametrii ai functiei vizuale.

Michele Rucci, neurolog la Universitatea Boston, impreuna cu cativa colegi, a reluat teoria din 1950, aplicand noi metode, respectiv folosind calculatorul pentru a inregistra miscarile globilor oculari.

Cercetatorii au prezentat una sau doua imagini, pe un monitor al carui fundal era gri si central avea dungi groase sau subtiri inclinate. Pentru fiecare esantion de persoane calculatorul fie a sustinut imaginea nemiscata, fie a deplasat obiectele. La final subiectul a trebuit sa precizeze in ce parte s-au inclinat liniile de pe ecran.

Rucci a descoperit ca rezolutia este cea care face diferenta, Cand au fost vizualizate liniile subtiri, subiectii au putut indica in ce parte acestea sunt inclinate, indiferent daca imaginea s-a miscat sau nu. Totusi abilitatea lor de a preciza orientarea liniilor a scazut cu 16% cand modelul liniilor subtiri a fost miscat in tandem cu globii lor oculari.

Conform lui Rucci, rezultatul acestui studiu arata faptul ca miscarile involuntare oculare ajuta cortexul sa inregistreze detalii fine, ca de exemplu localizarea unui copac anume dintr-o padure. Ea sustine ca procesul vizual nu se poate asemana cu realizarea fotografiilor, deoarece simpla privire a unor obiecte, ofera informatii simple ce sunt procesate insa de creier.

Studiul a fost publicat in revista Nature.

sciencenow.sciencemag.org
bric.postech.ac.kr/biotrend/science/
Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cand stress-ul te inversuneaza- tulburarea de amaraciune

Michael Linden (Berlin) si grupul sau au raportat caracteristicile unui tip particular de tulburare stress-dependenta in numarul din ianuarie 2008 al revistei “Psychotherapy and Psychosomatics”.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro