MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Memoria neuronilor din culturi

Memoria neuronilor din culturi

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Un grup de cercetatori condusi de Dr. Eshel Ben-Jacob de la Universitatea din Tel-Aviv a demonstrat printr-un experiment faptul ca neuronii conectati prin sinapse pot stoca informatii (participare activa la procesul de memorare) chiar si in vitro.

Experimentul a pus in evidenta capacitatea celulelor nervoase vii,cultivate pe medii de cultura, de a stoca numeroase informatiii relativ rudimentare. Aceasta descoperire constituie un pas inainte in realizarea unui intreg circuit integrat a carui functionare sa se bazeze pe chip-uri de memorie produse din neuroni vii. De asemenea rezultatele experimentului vor ajuta

in viitor neurologilor sa inteleaga exact mecanismul ce sta la baza proceselor de invatare si stocare a informatiilor.
Itay Baruchi si Eshel Ben-Jacob, conducatorii studiului, au utilizat un dispozitiv cu electrozi pentru a monitoriza modelul de transmitere al impulsului intr-o retea neuronala. Din cercetarile realizate precedent a reiesit faptul ca simpla conectare a neuronilor intre ei conduce la aparitia unor impulsuri spontane care respecta anumite modele.

In studiul publicat in numarul din aprilie al revistei “Physical Review” oamenii de stiinta au prezentat modul in care se pot crea noi cai de transmitere a impulsurilor, cai care sa coexiste cu cele spontane, realizate in mod normal. Ei considera ca aceste cai induse nu reprezinta altceva decat stocarea unor informatii, aduse din exterior, prin stabilirea de noi retele neuronale.

Pentru a crea “o noua memorie” la nivelul neuronilor, cercetatorii au aplicat pe culturile celulare diferite tipuri de stimulenti intr-un punct precis. Acestea au indus stabilirea unor noi modele de retea, pornind din acel punct, persistand in acelasi timp si modelele de baza dintre neuroni. Douazeci si patru de ore mai tarziu a mai fost injectata o doza de stimulenti, intr-un alt punct, dand nastere unor noi retele neuronale.

Cele trei retele neuronale, modelul de baza si cele doua induse, s-au mentinut aproximativ patruzeci de ore fara a interfera unele cu celalalte.

Pe langa importanta pe care stabilirea acestor retele o are in realizarea unor chip-uri cu neuroni vii, cercetatorii sustin ca experimentul lor este important si pentru deslusirea rolului stimularii chimice in procesul de invatare si stocare de noi informatii in organismele vii.

www.medgadget.com
http://www.eurekalert.org/

 


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Maladia Alzheimer legata de sistemul imunitar
Celule “defecte” din sistemul imunitar care sunt incapabile sa-si faca datoria, ar putea avea un rol cheie in maladia Alzheimer. Macrofagele sunt celule componente ale sistemului nostru imunitar. Un studiu recent releva ca aceste celule, prelevate de la pacientii afectati de Alzheimer sunt incapabaile sa inlature “deseurile” cu rol in aceasta afectiune.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro