Cercetatorii din California au studiat recent 24 de oameni cu probleme legate de maladia Alzheimer , precum si 20 de oameni sanatosi. Rezultatele au fost publicate in Journal of Alzheimer's Disease. Maladia Alzheimer distruge treptat portiuni ale creierului responsabile de memorie, inteligenta, judecata, limba si comportament.
O principala cauza se crede a fi aparitia unei plachete la nivelul creierului. Este cea mai comuna forma de dementa, sau declin mintal la adulti.
Maladia Alzheimer este comuna printre batrani, dar nu face parte in mod normal din procesul imbatranirii. Alzheimer's Association spune ca 4.5 milioane de americani sufera de aceasta maladie. Acest numar este dublu fata de cel valabil in 1980, dar mult mai mic fata 11-16 milioane de cazuri, numar la care s-ar putea ajunge in 2050, datorita imbatranirii populatiei.
In noul studiu, cercetatorii au studiat sangele participantilor. Astfel ei au observat o diferenta la nivelul celulelor imunitare numite macrofage.
“Macrofagele sunt intretinatorii sistemului imunitar innascut, ingloband deseuri de la nivelul creierului si al intregului organism,” spune Milan Fiala, cercetator la medical school of the University of California Los Angeles (UCLA).
Macrofagele participantilor la studiu au fost supuse unui test: sa curete beta-amiloidele, un bloc component al plachetelor de la nivelul creierului legate de maladia Alzheimer. Macrofagele de la subiectii sanatosi au trecut testul, insa cele prelevate de la pacientii afectati de Alzheimer nu au reusit sa curete adecvat beta-amiloidele. Alte parti ale sistemului imunitar ar putea sa intre in joc pentru a realiza acest lucru cum trebuie, spun cercetatorii.
“Daca studii mai aprofundate arata ca aceste macrofage “defecte” sunt prezente in majoritatea pacientilor cu Alzheimer, atunci o abordare din punct de vedere hormonal, sau imun ar putea oferi solutii in tratarea maladiei,” spune Fiala.
El mai adauga ca aceasta defectiune la nivelul sistemului imunitar ar putea fi prezenta si in alte afectiuni, ce implica acumularea de deseuri sau plachete, cum ar fi afectiuni ale inimii si maladia Gaucher, o afectiune metabolica rara.
Fiala si colegii sai realizeaza teste in laborator cu un hormon natural numit factor de crestere identic insulinei - insulin-like growth factor. Deasemenea echipa intentioneaza sa studieze si alte substante naturale, cum ar fi curcumin, substanta chimica din tumeric. Curcumin a aratat potential impotriva maladiei Alzheimer sau a unor forme de cancer, in cadrul unor experimente pe soareci.
Bibliografie:
1. Fiala, M. Journal of Alzheimer's Disease, June 10, 2005. WebMD Medical Reference from Healthwise: "Alzheimer's Disease -- Topic Overview."
2. Alzheimer's Association, "About Alzheimer's -- Statistics About Alzheimer's Disease." News release,UCLA.
3. WebMD Medical News: "Curry Spice May Fight Alzheimer's Disease."
4. WebMD Medical News: "Curry Spice May Curb Breast Cancer's Spread."
< Anterior | Urmator > |
---|