MedicalStudent.ro

Friday
Apr 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Fumatul in timpul sarcinii, poate creste riscul de ADHD la unii copii

Fumatul in timpul sarcinii, poate creste riscul de ADHD la unii copii

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Inainte de toate, trebuie lamurit ca ADHD este o boala care s-ar traduce printr-o hiperactivitate/defcit al atentiei, adica mai precis, un dezechilibru in posibilitaea de concentrare a unui individ sau de a isi directiona atentia spre un anumit obiect/lucru.

Cercetarile anterioare au aratat ca atat expunerea la alcool in timpul sarcinii cat si la nicotina, a fatului, cresc riscul acestui sindrom numit ADHD(attention –deficit/hyperactivity disorder), dar identificarea risului la noii nascuti a fost destul de joasa.

In momentul de fata, o echipa formata din savanti de la Universitatea din Washington, au descoperit ca daca acesti factori sunt luati si studiati impreuna, riscul unei severe forme de ADHD creste ingrijorator de mult.

Investigatorii au luat in calcul doua gene, “inrudite” cu riscul de ADHD, luand in considerare o mama active fumatoare in timpul travaliului. In trecut, fumatul matern a fost corelat cu o rata de 1.2-1.3% riscul fatului de a suferi de ADHD. Genele associate cu acest sindrom demonstreaza prezenta unui risc de 1.2 -1.4% sanse.

“Dar cand luam in calcul un efect al fumatului active matern la copiii cu una dintre genele nostre candidate, observam un risc, crescut de pana la de 3% probabilitate, iar la copii cu ambele gene , aproape 9%.”, spune Richard D.Todd.(M.D, Ph.D. , director al diviziei de Psihiatrie pediatrica, la Universitatea sin Washington).”Cercetarile noastre incep sa ofere raspunsuri pentru efectele modeste pe care le-am vazut, in incercarea de a gasi cauza prin observarea activitatii genice si a factorilor teratogeni in parte. Se pare ca de fapt, este vorba despre interactiunea dintre gene si factorii de mediu, care predispun copilul la sindromul ADHD.”

Cercetatorii au avut sub observatie copii proveniti din 782 de familii din Missouri, adunand informatii despre 1.540 de gemeni, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani. Din fiecare familie, afost intervievata mama copiilor, pentru a determina daca ambii copii au suferit de ADHD sau alte dereglari metabolice, cognitive. De altfel, cercetatorii au studiat AND-el de la 557 dintre gemeni, iar mamele au fost chestionate in legatura cu fumatul sau consumul de alcool in timpul sarcinii.

Rezultatul a fost ingrijorator. Aproape 25 la suta dintre mame au raspuns afirmativ la intrebarea legata de fumat.

Studiile au aratat ca cei care au fost predispusi al ADHD au fost in special aceia care au avut dereglari in metabolismul genic al celor doua candidate:DRD4, o gena de pe cromozomul 11 si DAT1, de pe cromozomul 5, associate cu interactiuni in cadrul fumatului active, practicat de mama, in perioade de travaliu.

Cele doua gene sunt elemente ce intra in structura dopaminergica a creierul. Dopamina are un rol prioritar in atentie, astfel gasindu-se corelarea lor cu redistribuirea acesteia.

Ceea ce doctorul gaseste ca fiind cel mai important lucru este ca , riscul cel mai mare nu rezulta prin cumularea factorilor, ci prin interactiunea lor.
De accord doctore!

http://mednews.wustl.edu


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noi descoperiri in boala Creutzfeldt-Jakob
Cercetatorii din Anglia si Franta au identificat patru subgrupe biochimice separate intr-o selectie a pacientilor cu boala Creutzfeldt-Jakob. Studiul, publicat in revista “PloS Pathogens”, sugereaza ca aceste subgrupe ar putea reprezenta legaturi distincte de prioni in boala umana prionica cea mai comuna.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro