Cercetarea stiintifica ce sustine aceasta teorie a fost publicata in revista Arthritis and Rheumatism.
“Descoperirile cercetatorilor nostri sugereaza ca femeile depresive isi pierd simtul mirosului si pot folosi, fara sa isi dea seama, mai mult parfum”, explica prof.Yehuda Shoenfeld, membru al Sackler Faculty la Universitatea din Tel Aviv.“Credem, de asemenea, ca depresia are radacini biologice si poate fi un raspuns al sistemului imunitar la anumite replici psihologice”.
Femeile depresive sunt, de asemenea, predispuse la scaderea in greutate. O data cu scaderea mirosului, ele au o pofta de viata mai scazuta”,afirma el.
Prof. Shoenfeld a tras aceste concluzii dupa cercetari de-o viata asupra bolilor autoimune, focalizandu-se pe lupus,artrita si reumatism.
Mai mult decat un sentiment....
Depresia afecteaza aproximativ 1.5 milioane de americani si uneori este insotita de lupus (boala inflamatorie de origine autoimuna, ce afecteaza un mare numar de organe. Este o boala cu mare predominanta feminina (8 femei la 2 barbati), a carei frecventa maxima se situeaza intre 20 si 30 ani.)
Semnele generale, prezente in timpul puseelor bolii, asociaza o febra, o pierdere a poftei de mancare si o pierdere in greutate. Manifestarile articulare se gasesc la 90% dintre bolnavi.
La pacientii cu lupus si la cei cu boli autoimune, o particula cunoscuta ca “auto-anticorp” ataca structurile proprii organismului, nemai diferentiind self-ul de non-self. Prof. Shoenfeld afirma: “Am descoperit ca atunci cand exista, auto-anticorpii slabesc simtul mirosului si pot induce fenomenul de depresie.”
Astazi, tot mai multi cercetatori accepta faptul ca bolnavii de Alzheimer isi pierd mirosul. Cercetarea prof. Shoenfeld este prima care coreleaza depresia cu mirosul la pacientii cu lupus.
“Implicatiile sunt largi si pot fi aplicate la majoritatea populatiei “, afirma prof. Shoenfeld. “Oamenii depresivi par sa raspunda la aromaterapie. Anumite mirosuri par sa infranga efectele factorilor biologici, sugerand ca depresia poate avea o cauza biologica”.
In acelasi timp, aceste cercetari ridica semne de intrebare asupra cauzelor bolilor psihotice precum schizofrenia.“Poate exista o cauza organica a acestor afectiuni, si in acest caz, clinicienii trebuie sa schimbe atitudinea lor asupra terapiilor curente pe care le folosesc.” “Cred ca stiinta este in stare sa arate cum aromaterapia nu este doar pentru vraci. Aceste remedii au fost folosite in tratamentul bolilor organice din timpul egiptenilor ”, afirma Shoenfeld.
El adauga ca asocierea dintre mirosul cuiva si depresie are implicatii interesante pe “piata mirosurilor”, vanzatorii incurajand cumparatorii sa le achizitioneze, mai ales in preajma week-end-urilor.
“Industria de retail a descoperit ca daca imprastii mirosuri placute in jur, poti convinge clientii sa-ti cumpere produsele si sa investeasca cat mai multi bani. In mod cert, aceasta are un efect pozitiv asupra dispozitiei unora.”
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|