MedicalStudent.ro

Friday
Apr 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Degenerarea neuronala in boala Alzheimer va putea fi corectata intr-o buna zi

Degenerarea neuronala in boala Alzheimer va putea fi corectata intr-o buna zi

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Titlul pare de domeniul stiintifico-fantastic, dar se pare intr-adevar ca untr-un viitor apropiat, tratamentul in acesta boala va fi gasit. Studiul a fost publicat in revista NATURE. Cercetatorii au simulat degenerescenta neuronala pe soareci de laborator.

Soarecii au fost impartiti in doua grupuri, unul care a fost inchis intr-o cusca fara a urma un tratament anume, iar cel de-al doilea grup a fost tratat cu anumiti factori de regenerare neuronala, dezvoltati in propriile laboratoare de catre oamenii de stiinta de la Institutul de Invatat si Memorie din Cambridge.

Acestia au studiat noi metode de a inversa procesul si de a reusi sa reface posibilitaea soarecilor de a invata si a memoria. Celulele neuronale ale soarecilor stimulati de tratament, se pare ca nu numai ca au dezvoltat dendrite noi, dar au si efectuat alte synapse noi, cu celule invecinate.

Profesorul Tsai, care este printer altele un cercetator la Institutul Medical Howard Hughes, spune: “Acest experiment este interesant, deoarece studiul arata ca posibilitatea de invata poate fi redobandita si memoriile “de lunga durata”, care au fost pierdute, pot fi “recuperate”, chiar si dup ace un numar semnificativ de neuroni a fost pierdut.”

“Acest lucru demonstreaza ca posibilitatea imbunatatirii abilitatilor cognitive poate fi redobandita sau ameliorate chiar si in stari avansate de dementa.”

Profesorul si echipa sa, au folosit soareci modificati genetic in expresia genei p25, o proteina linkata cu degenerescenta neuronala, poate fi activate si dezactivata printr-o schimbare in dieta. Acestia au antrenat soarecii, reusind sa ii faca sa evite socurile electrice puse in calea lor sis a ii stimuleze spre a-si gasi singuri drumul printr-un mini-labirint, iar apoi le-au Indus degenerescenta neuronala prin activarea proteinei p25. Dupa numai 6 saptamani, soarecii nu isi mia aduceau aminte ce au invatat. Apoi, o part din soareci, au fost pusi in mediul special “imbogatit”, iar ceilalti lasati singuri intr-o cusca.

Soarecii din cusca , cu mediul imbogatit si-au adus aminte dupa un timp lucrurile invatate cu ceva timp in urma , pe cand ceilalti au sfarsit multi prin deces.

Observam ceva extraordinar, din experimentul tinerei echipe, ceva care uluieste intreaga lume. Imaginati-va! O recuperare neuronala, pe un fond cerebral “damaged”. Incredibil!


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Circuite neuronale colorate
Circuitele neuronale pot fi acum vizualizate intr-o maniera multicolora-curcubeu (“brainbow”). Noul mod “elegant” de vizualizare a neuronilor nu reprezinta o mare descoperire numai pentru cercetatorii care incearca sa desluseasca modul de “actiune” in sistemul nervos central, dar a si adus un premiu pentru fotografierea stiintifica descoperitorilor sai.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro