MedicalStudent.ro

Sunday
Nov 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Contextul familial afecteaza raspunsul hormonal la stres al copiilor

Contextul familial afecteaza raspunsul hormonal la stres al copiilor

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Un studiu pe 346 de copii de 19 luni, realizat de o echipa de la Universitatea Laval, condusa de psihologul Michel Boivin, arata ca raspunsul hormonal la stres al copiilor depinde de contextul familial in care se dezvolta copilul. Este pentru prima data cand se raporteaza un asemenea efect la tineri. Cercetatorii explica detaliile descoperirii lor in ultima editie din Archives of General Psychiatry.

Studiul arata ca la copiii care cresc intr-un mediu familiar favorabil, influenta componentei genetice reprezentata de cortizol (hormonul stresului) este cu 40% mai mica fata de cei crescuti in medii familiare nefavorabile. La copiii crescuti in familii cu probleme, mediul “invadeaza” controlul genetic.

Cercetatorii afirma ca variatia in cantitatea de cortizol la indivizii expusi la aceleasi conditii de stres depinde atat de componenta genetica, cat si de mediu. Pentru a estima proportia celor doua componente, s-au studiat 346 de gemeni; fiecare copil insotit de mama sa era dus intr-o camera unde era un clown si un robot zgomotos. “Aceste evenimente nu sunt traumatizante, dar sunt suficiente pentru a produce schimbari la copii de aceasta varsta”, explica profesorul Boivin.

Cercetatorii au masurat nivelul de cortizol in saliva copiilor inainte si dupa experiment.

Alti factori de risc precum fumatul in timpul sarcinii, situatia financiara precara, nivelul scazut de educatie, lipsa unui parinte, nasterea prematura, parinti foarte tineri, nasterea cu greutate mica influenteaza nivelul de cortizol.

Aproape un sfert din familiile participante la studiu prezentau cel putin 4 din acesti facori si se incadrau la “situatii familiale dificile”. Datele arata ca factorii genetici pentru 40% din indivizi influenteaza variatia de cortizol la copiii cu situatii familiale bune, dar la cei cu probleme familiale tindeau la zero.

Cercetatorii nu stiu inca daca raspunsul la stres prezinta diferente permanente in cantitatea de cortizol produsa la copii din familii cu probleme. Boivin considera ca studiul confirma importanta intervenirii timpurii in familie pentru a reduce riscul supunerii copiilor la conditii de stres.

“O crestere ocazionala a nivelului de cortizol este un raspuns normal la stres. Dar un nivel crescut continuu poate fi daunator in dezvoltarea copilului pe termen lung”, avertizeaza cercetatorii.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

S-a gasit un posibil tratament pt neuroblastom

Cercetatorii din Statele Unite au constatat ca virusul care provoaca poliomielita ar putea fi util in tratamentul unei alte "boli a copilariei" si anume neuroblastomul.

Cercetarile universitatii Stony Brook au gasit o forma atenuata a virusului poliomielitei care e eficace in distrugerea celulelor tumorale neuroblastomale la soareci, chiar si atunci cand soarecii au fost vaccinati impotriva virusului polio.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro