Cei care prefera orele de culcare tarzii par sa prezinte un comportament mai antisocial decat cei carora le place sa se trezeasca dimineata si sa participe la activitati recreationale in decursul zilei, raporteaza cercetatorii.
Co-autoarea Dr. Elizabeth J. Susman de la Universitatea din Pennsylvania afirma ca preferinta pentru activitatile nocturne are legatura cu problemele de comportament si acest lucru este evident chiar si la preadolescenti.
Statul pana tarziu duce la lipsa de somn iar asta cauzeaza probleme cum ar fi lipsa controlului si dereglarea atentiei, efecte care sunt asociate cu un comportament antisocial si cu folosirea drogurilor.
Susman si echipa sa au investigat legatura care exista intre preferinta pentru activitatile diurne contra celor nocturne si comportamentul antisocial la 111 subiecti cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani. Au corelat, de asemenea, nivelele de cortizol de dimineata si pe cele de seara cu comportamentul si au notat varsta la care subiectii au ajuns la pubertate.
Astfel, cercetatorii au gasit o serie de factori care sunt corelati comportamentului antisocial in grupul de subiecti cercetat, in special la baietii care tind sa manifeste comportamente care incalca regulile, in comparatie cu semenii lor.
Pentru fete, preferinta pentru activitatile nocturne a fost asociata cu o incidenta crescuta a comportamentului agresiv, comparativ cu semenele lor.
Baietii care au o perioada mai lunga de timp nivele crescute de cortizol si prezinta descresteri mai mici ale nivelelor de cortizol incepand cu ora 4 dimineata – ora de trezire, tind sa aiba mai multe probleme de comportament decat au semenii lor. Totusi, asocierea nu s-a dovedit adevarata pentru fete.
In mod normal, nivelele de cortizol, hormonul de stres, asociate cu ritmul circadian, culmineaza dimineata de la trezire si prezinta o regiune de platou in timpul dupa-amiezii si serii.
In cercetarile primare, anormalitati in secretia de cortizol au fost asociate cu depresia clinica si cu un comportament antisocial.
Baietii care au ajuns la pubertate la varste mici tind sa se implice in activitati care incalca regulile si au probleme de atentie, comparativ cu alti baieti. Conform spuselor parintilor si chiar a adolescentilor in cauza, acestia prezinta o conduita spre dezordine.
Fetele care erau mai tinere la pubertarte au raportat o mai mare agresiune relationala comparativ cu semenele lor.
La modul general, descoperirile atentioneaza ca cei care au grija de copiii si adolescentii tineri trebuie sa fie atenti la activitatile acestora la ora de culcare.
Monitorizarea acestor activitati este esentiala pentru a fi siguri ca adolescentii si copiii merg la culcare la timp pentru a asigura destul somn pentru o buna activitate in scoala si in societate, in general.
www.medicalnewstoday.com
< Anterior | Urmator > |
---|