ADHD - tulburare cu deficit de atenţie, hiperactivitate/impulsivitate este o afectiune comportamentala, de natura neurobiologica, destul de frecvent intalnita la copii si adolescenti.
Doua noi studii arata ca un neurotransmitator chimic numit dopamina ar putea juca un rol important in cauzele aparitiei sindromului ADHD. Studiile, publicate in editia din luna august a anului trecut a Archives of General Psychiatry, nu dezvaluie cauzele precise a acestei maladii.
Primul din cele doua studii pune accentul pe cauzele genetice de aparitie a ADHD, mai precis pe variatia unei gene, numita gena DRD4, care determina aparitia unui receptor pentru dopamina la nivelul creierului. Dopamina este un neurotransmitator chimic foarte important folosit de catre celulele nervoase ale creierului pentru a comunica. Este corelat cu multe functii ale organismului printre care miscarea si starea psihica .
Philip Shaw, medic in psihiatrie infantila la National Institute of Mental Health – SUA, si colegii sai au studiat gena DRD4 la 105 copii cu ADHD si la 103 copii fara ADHD. Copiii aveau varsta de 10 ani, la momentul demararii studiului. Cercetatorii au scanat creierul copiilor folosind imagistica de rezonanta magnetica (MRI). Deasemenea, creierul a 67 de copii a fost scanat si sase ani mai tarziu.
Astfel doctorii au observat ca, minorii care aveau ADHD erau predispusi la o variatie a genei DRD4, fata de copiii care nu manifestau simptomele specifice ADHD. Dar, nu toti copiii aveau acea variatie particulara a genei DRD4. In schimb, variatia acestei gene, DRD4, era prezenta mai ales la copiii care aveau un nivel IQ mai ridicat. Mai mult, aceasta variatie a genei DRD4 era prezenta printre copiii a caror simptome ADHD s-au redus in timp.
“Concluzia cea mai importanta este aceea ca pana acum, cel mai important factor de risc genetic pentru ADHD (forma 7-de repetare a genei pentru receptorul dopaminic D4) a fost corelata cu simptome clinice mai bune in timp, si cu un nivel de inteligenta crescut intr-un grup vast de copii cu ADHD,” spune Shaw. Scanarile efectuate asupra creierului ar putea constitui un indiciu, legat de aceasta imbunatatire a simptomelor. Copiii cu ADHD care aveau aceasta variatie a genei DRD4, prezentau un cortex mai subtire, la nivelul regiunilor legate de atentie, atunci cand incepuse studiul, dar cortexul in aceste regiuni s-a ingrosat in urmatoarea perioada. “Studiul coreleaza genele cu simptomele clinice, precum si cu dezvoltarea creierului,” adauga Shaw. Deasemenea el sublinieaza ca majoritatea copiilor au luat medicamente ADHD la un moment dat in timpul studiului, dar ca aceste medicamente nu pot explica concluziile acestui studiu.
Echipa lui Shaw spune ca gena DRD4 nu este singura gena responsabila de ADHD, si ca probabil mult mai multe gene influenteaza acest sindrom.
Un alt studiu a inclus 19 adulti care prezentau simptome ADHD, care nu luasera niciodata medicamente pentru acest sindrom, precum si 24 de adulti fara ADHD. Media de varsta a participantilor la acest studiu a fost de 30 de ani.
Nora Volkow, doctor la National Institute on Drug Abuse – SUA, si echipa sa, au studiat activitatea dopaminica intr-o serie de teste care au inclus injectii intravenoase, cu substanta activa din medicamentul pentru ADHD numit Ritalin. Testele au aratat ca adultii cu ADHD aveau un sistem de secretie a dopaminei foarte lent.
“Prin studierea subiectilor cu ADHD, a caror activitate dopaminica scazuse, putem intelege de ce medicamente ca Ritalin si Adderall, care ridica nivelul dopaminei din creier, ar fi benefice subiectilor cu ADHD, prin intarirea semnalelor neuronale dopaminice de la nivelul creierului,” spune Volkow. “Deasemenea ne furnizeaza probe ca ADHD este o boala care ia nastere prin distrugerea sistemului dopaminic,” mai adauga Volkow. Ea mai sublinieaza ca din moment ce “droguri ca nicotina sau cocaina maresc activitatea dopaminica de la nivelul creierului, aceste studii ne ajuta sa intelegem de ce subiectii cu ADHD prezinta un risc crescut de abuz de droguri.”
Bibliografie:
1. Shaw, P. Archives of General Psychiatry, August 2007; vol 64: pp 921-931.
2. Volkow, N. Archives of General Psychiatry, August 2007; vol 64: pp 932-940.
3. Philip Shaw, MD, PhD, child psychiatry branch, National Institute of Mental Health.
4. Nora Volkow, MD, National Institute on Drug Abuse. News release, JAMA/Archives.
5. Enciclopedia Wikipedia
< Anterior | Urmator > |
---|