Afectiunea cunoscuta ca “umarul inghetat”, capsulita adeziva, se caracterizeaza prin durere si pierdere a mobilitatii la nivelul umarului. Aceasta afecteaza aproximativ 2% din randul populatiei. Cel mai frecvent se intalneste la pacientii cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, fara sa existe o predispozitie clara a unui anumit sex, o dominanta a unuia dintre brate, sau aparitia sa sa fie pusa pe seama vreunei ocupatii. Cauzele aparitiei acestei maladii sunt inca necunoscute.
Procesul de degradare implica subtierea si “strangerea” capsulei articulatiei umarului.
Dr. Rachelle Buchbinder impreuna cu asociatii de la Universitatea Monash din Melbourne, Victoria, au inclus in studiul realizat 156 de pacienti care urmau tratament pentru capsulita adeziva acuta. Acestia au fost impartiti in doua grupuri. Primul dintre acestea a urmat tratamentul standard in cazul acestei afectiuni, asociind acestuia exercitii fizice, iar cel de-al doilea grup a fost supus tratamentului placebo cu ultrasunete. Doua sesiuni de expunere la raze pe saptamana, pe durata a doua saptamani, era urmata de doar o sesiune pe saptamana, pe durata a patru saptamani.
Rezultatele au fost evaluate la 6, 12 si 26 de saptamani. Experimentul a fost completat cu studiul a 70 de subiecti de control si 74 de pacienti supusi tratamentului clasic in mod activ.
In urma experimentului s-a demonstrat faptul ca terapia cu exercitii fizice se asociaza cu o mobilitate mult mai ampla a articulatiei umarului, in comparatie cu mobilitatea pacientilor supusi tratamentului placebo.
Rezultatele experimentelor au fost raportate in numarul din august al Arthritis and Rheumatism.
Masurile cu care au fost apreciate durerea, functionalitatea articulatiei si calitatea vietii in general, au fost raportate ca fiind imbunatatite in ambele grupuri.
Pe langa beneficiile rezultate din punct de vedere medical, noua metoda de tratament, ce pana acum parea a fi interzisa, are si un cost mult mai redus.
www.nlm.nih.gov
orthoinfo.aaos.org/topic
< Anterior | Urmator > |
---|